De krevde også at deres motstemmer blir hørt i debatten om æresvold.

Noen gråt, andre sto stille med tårer i øynene, mens andre igjen snakket lavmælt sammen i moskeen til Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen på Grønland i Oslo fredag ettermiddag. De var alle kommet for å be og minnes de døde.

Imamen sa under seremonien at ingen har lov til å ta noens liv, og ingen drap, verken æresdrap eller andre drap, aksepteres i islam. Imamen var tydelig berørt av det som var skjedd, og brøt til slutt ut i gråt mens han talte til forsamlingen.

Mange kom

Minneseremonien ble holdt klokken 16 slik at folk fra andre menigheter kunne komme etter fredagsbønnen, som holdes klokken 15.

– Det var 3.200 personer her i dag, de fleste pakistanere. På vanlige fredagsbønner her kommer det 4-500, sier styremedlem i moskeen, Zafar Iqbal til NTB.

Et annet styremedlem, Eholam Sarwar, sier det aldri har vært så mange i moskeen, heller ikke da moskeen ble åpnet.

Før minneseremonien ble kistene til de tre drepte søstrene på 13, 24 og 27 år båret inn i moskeen og plassert fremst i lokalet. Lørdag blir de døde sendt til Pakistan med fly for å begraves.

Fakler

Initiativtaker til fakkelmarkeringen, Ikhlaque Chan, leste opp innlegg unge hadde lagt ut på internett og som han hadde sakset fra internett i etterkant av drapene på Kalbakken søndag. Ifølge Chan har så mange som 15.000 unge skrevet om temaet på blogger og debattsider. I Vaterlandsparken møtte det imidlertid bare opp drøyt 60 deltakere.

«Alle ser på oss som onde. Hvorfor skjønner ikke nordmenn at de fleste pakistanere er gode», het det i et av innleggene.

– Jeg håper at mørkemennenes æra tar slutt og at den unge generasjonens tanker blir bedre hørt, sier Chan til NTB.

Han avviser kritikken om at det er uheldig å holde en slik markering før det er kjent hva som ligger bak trippeldrapet.

– Det er politiets oppgave å finne ut hva som er skjedd, understreker han.

Medlem i Oslo bystyre Akhtar Chaudhry (SV) var også til stede.

– Jeg er sint, sint på alle de tause. Man trenger ikke ta stilling til årsakene til drapene for å ta avstand fra æresrelatert vold, sier han til NTB.

– Uakseptabelt

Sarwar opplyser at det er svært sjelden at det arrangeres slike minneseremonier i moskeen. Han er glad over at det kom så mange.

– Folk har vist at de synes drapene er uakseptable og tragiske. Dette er åpenbart en sak som handler om psykiatri, det kan ikke være noe annet enn det, sier han til NTB.

Gauhar Chaudhry (19) er en av dem som var til stede under seremonien.

– Det var en dyster stemning. Jeg har selv en søster på 13 år, og blir trist av å tenke på det som er skjedd, sier han til NTB.

Omer Saddiqi (21) var også til stede. Han og Gauhar Chaudhry mener begge at temaet æresdrap er et alvorlig problem som bør diskuteres.

– Men mediene må ikke spekulere så mye, alt tyder jo på at den siktede broren er psykisk syk, sier Saddiqi til NTB.

Holm, Morten