– Det gjør meg stolt og glad. Det er fantastisk å se så mange fremmøtte, sa Anders Heger, leder i Norsk PEN, da han innledet minnemarkeringen.

Ettårsdagen for Anna Politkovskajas død ble minnet over hele verden søndag. De fleste markeringene skjedde i full åpenhet, men mange i dølgsmål.

– Så sent som fredag ble det gitt beskjed fra russiske myndigheter om at en slik markering ville bli oppfattet som systemkritikk, sa Heger.

Drept utenfor hjemmet

7. oktober 2006 ble Anna Politkovskaja skutt og drept utenfor sitt hjem i Moskva. Hun var kjent som en sterk og uredd stemme blant russiske journalister, og var særlig engasjert i menneskerettsovergrepene i Tsjetsjenia. Hun var også en aktiv og profilert motstander av president Putins regime.

Forfatterne Åsne Seierstad, som selv har vært krigsreporter i Tsjetsjenia, og Aage Borchgrevink var blant dem som kjente Politkovskaja personlig. Begge deltok i minnemarkeringen søndag. Seierstad leste fra den russiske journalistens siste bok, mens Borchgrevink blant annet fortalte om sitt første møte med Politkovskaja.

– Hun var allerede en av verdens mest kjente journalister da jeg var hjemme hos henne i 2001, på vei til Tsjetsjenia. Da fortalte hun at hun nettopp hadde vært i Tsjetsjenia og at hun deretter var blitt advart mot å gå ut av sitt eget hjem, sa Borchgrevink.

Han fortalte også at hennes artikler løftet sakene fram og ga dem større oppmerksomhet, også internasjonalt, og at arbeidet hennes nå føres videre av andre journalister i Russland.

Glad i Grieg

Anna Politkovskaja var spesielt glad i Edvard Griegs musikk, og det var derfor naturlig at hans musikk ble spilt under minnemarkeringen. Joachim Kwetzinsky satt ved flygelet.

Den tsjetsjenske forfatteren Musa Mutaev leste egne tekster, og før avslutningen ble kortfilmen «Crying Sun» vist. Den 25 minutter lange filmen er produsert av den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial.

Kjetil Haanes, nestleder i Norsk Journalistlag, leste en hilsen fra den russiske journalistføderasjonen.

Arrangementet var et samarbeid mellom Den norske Helsingforskomité, Human Rights House Foundation, Norsk Journalistlag, Norsk PEN, Støttekomiteen for Tsjetsjenia og Nobels Fredssenter.

MINNEMARKERING: Forfatteren Åsne Seierstad, som selv har vært krigsreporter i Tsjetsjenia, var blant dem som kjente Anna Politkovskaja personlig. Under minnemarkeringen på Nobels Fredssenter søndag leste Seierstad fra Politkovskajas siste bok.
Poppe, Cornelius
I FREDSSENTERET: Ettårsmarkeringen av drapet på den russiske journalisten Anna Politkovskaja ble markert på Nobels Fredssenter i Oslo. Anders Heger var blant dem som deltok på markeringen.
Poppe, Cornelius