• Det har skjedd minst ni æresdrap i Norge, sier den norske forfatteren og frilansjournalisten Hege Storhaug.

I en rapport som ble offentliggjort i 1999 kom Storhaug frem til at det da hadde vært syv æresdrap i Norge. I etterkant har det skjedd ytterligere to drap som er blitt klassifisert som æresdrap.

Etter drapet på svenske Fadime Sahindal (26) har MiRA-Senteret i Oslo (Ressurssenter for innvandrer— og flyktningkvinner) opplevd en storm av telefoner fra unge innvandrer kvinner i Norge.

— Det er svært mange unge innvandrerjenter som er engstelige og redde for å bli utsatt for æresdrap, opplyser leder for MiRA-Senteret, Fakhra Salimi, til Bergens Tidende.

I fjor hadde senteret registrert 38 familiekonfliktsaker, hvorav 14 saker ble karakterisert som svært alvorlige.

— De dreier seg om unge kvinner som er blitt drapstruet av sine familier, sier Salimi, som mener at norske myndigheter nå må ta dette problemet på alvor.

Æresdrap i Norge

I samarbeid med TV 2s «Rikets Tilstand» har journalist Hege Storhaug utarbeidet denne oversikten over sannsynlige æresdrap begått i Norge:

    1. nov. 1982, Drammen: En tyrkisk far og hans to sønner knivdrepte en 31 år gammel landsmann. 31-åringen skal ha hatt et seksuelt forhold til den tyrkiske familiens 20 år gamle datter. * 22. jan. 1988, Holmlia: En 23 år gammel pakistaner skjøt og drepte sin høygravide søster og hennes ektemann. Søsteren giftet seg mot broren og farens vilje. * 1998, Stavanger: En 27 år gammel iraner drepte en landsmann på 33 år. Den drepte skal ha hatt et kjærlighetsforhold til drapsmannens søster. * 26. sept. 1998: Asma Rehman (24) ble knivdrept av sin ektemann. Etter drapet uttalte han at en eventuell skilsmisse og tilbakereise til Pakistan ville medføre at hans ære ble ødelagt. * 17. des. 1996: 30 år gamle Heidi Synnøve Sørlie Istrefi ble knivstukket og drept av sin kosovoalbanske ektemann. Ære var sentralt motiv. * 2 aug. 1998: Fatiha Bekkali (28) funnet drept i skogen i Hobøl, Østfold. Hennes ektemann (37) ble arrestert. Tap av ære var et sentralt motiv. * 17. mai 1999: Magedanserinnen Barbro Zedini ble funnet i Gjersjøen ved Oslo. Hun skal ha ønsket å skille seg. Politiet mente at sjalusi og krenket ære var motiv for drapet. * 2000: En kvinne ble drept i Oslo av sin ektemann fordi hun ville skille seg. * Mai 2001: En tyrkisk/kurdisk kvinne ble knivstukket og drept på åpen gate i Kristiansand av sin ektemann. Kvinnen ønsket å skille seg, og ble drept etter at hun hadde levert barnet sitt i barnehagen.