Politiet vurderer torsdag å fremstille flere for fengsling etter at to av de siktede onsdag ble varetektsfengslet i fire uker med brev— og besøksforbud.

Disse er siktet for alvorlig brudd på merverdiavgiftsloven og matloven.

Mange hundre tonn

– Saken dreier seg om ulovlig omsetning av flere hundre tonn råvarer til produksjon av kebab, hvor det er mistanke om at en omsetning på flere titalls millioner kroner er unndratt fra skatter og avgifter, sier politimester i Østfold Otto Stærk.

Det er i tillegg mistanke om at mye av produksjonen av kebab og andre kjøttvarer den siste tiden har foregått uten at det foreligger nødvendig godkjenning fra mattilsynet.

Alvorlig sak

Politimesteren understreker alvoret i saken som er avdekket:

– Myndigheten ser svært alvorlig på denne typen virksomhet som i seg selv er ulovlig, og som i tillegg undergraver mulighetene og ødelegger markedet for dem som driver på lovlig vis. Det er også rapportert at minst en person er blitt syk av E. coli-bakterier som skal stamme fra dette kjøttet, sier Stærk i en pressemelding.

Flere etater

Avsløringene er et resultat av et samarbeid mellom politiet og skattemyndighetene på en rekke steder i Østfold, Vestfold, Oslo og Bærum.

Så langt er politidistriktene i Østfold, Oslo og Vestfold, samt Økokrim, fylkesskattekontorene i Østfold og Oslo og Mattilsynet involvert i arbeidet med saken.

Politiadvokat Carl Graff Hartmann i Østfold politidistrikt sier til NTB at det foreligger mistanke om momsbedrageri, brudd på regnskapsloven og matloven.

– Dette skal ha foregått ved tre bedrifter i henholdsvis Østfold, Vestfold og Oslo. Vi kan ikke utelukke flere pågripelser, men det er foreløpig ingenting som tyder på det, sier Graff Hartmann.