Vitner meldte allerede fredag kveld fra om diesellukt innerst i Risavika. Shell gikk fredag over sitt anlegg, uten å finne noen lekkasje.

– Vi hadde derfor ingen annen forklaring enn at drivstoffet kom fra en båt, sier Jan Sigve Tjelta, anleggsleder i Sola kommune til aftenbladet.no.

Sprukket rør

Brannvesenet fikk først melding om oljelekkasjen klokken 9.30 lørdag, og jobbet hele dagen med å rense området. Men da de kom til stedet igjen søndag, var det like mye olje i sjøen. Ved 14-tiden søndag fant så Shell ut at lekkasjen kom fra et rør tilknyttet deres anlegg.

– Vi fant først lekkasjen på en inspeksjonsrunde klokken 14.20. Oljen viste seg å komme fra et sprukket installasjonsrør knyttet til en 56 kubikkmeter stor oljetank, sier informasjonssjef Jacob Olsbø i Norske Shell AS til NTB.

Oljen som har lekket ut, er tyktflytende gassolje som brukes som drivstoff i båter.

Ikke store skader

– Minst 40.000 liter er allerede samlet opp, og vi fortsetter arbeidet helt til alt er samlet opp, i første omgang fram til det blir mørkt søndag kveld, sier Olsbø.

Politiet i Stavanger opplyser til NTB at saken vil bli overlatt til Nordsjøulykke-avsnittet i Rogaland politidistrikt mandag.

Lekkasjen skal ikke ha gjort store skader, og det er ikke funnet død fugl i området.

– Heldigvis var vindforholdene gunstige i helgen, og det aller meste av oljen har samlet seg i en 100 meter bred bukt, sier Olsbø.