Norske, danske og finske gjester skal deltatt på utstillingen som ble holdt for to ukers tid siden. Halvparten av alle som var der kan ha blitt smittet av EHEC, sa en lege til den svenske avisen Expressen onsdag.

Siri Hauge, som er lege ved Folkehelseinstituttet i Oslo, sier til Dagbladet at det ikke er oppdaget bekreftede tilfeller i Norge som kan knyttes til det nye utbruddet i Sverige. — Vi har vært i kontakt med svenske myndigheter, og satt i verk vanlige rutinesjekker, opplyser hun.

Arbeider intensivt

— Vi arbeider intensivt med å få klarhet i hvor smitten kommer fra, sier smittevernlege Britt Åkerlind i Östergötland-regionen sør i Sverige til Expressen. - Det handler om et ganske stort utbrudd, framholder hun.

— Vi har hittil bare greid å konstatere EHEC hos to personer, en fra Göteborg og en fra Skåne. Men det kommer til å rase inn mange flere tilfeller, spår Åkerlind, som ikke tror smitten etter såpass lang tid vil spre seg ut over gruppen som besøkte hundeutstillingen.

Ifølge den svenske smittevernlegen forsøker helsemyndighetene å finne ut hva de smittede personene har spist, og hva som kan være smittekilden. - Vi undersøker også om hunder kan ha båret smitten, tilføyer hun.

Farlige bakterier

EHEC er en variant av E. coli, en bakterie som kan føre til at de smittede utvikler den alvorlige infeksjonssykdommen HUS. I Tyskland er 36 mennesker døde og flere tusen smittet av de farlige bakteriene.

Mange tyskere er svært misfornøyd med måten regjeringen i Berlin har håndtert denne saken på. I en meningsmåling fra det anerkjente Forsa-instituttet sier 58 prosent av de spurte at E. coli-krisen ikke har vært håndtert godt nok.

Bare 31 prosent er tilfredse med regjeringens opptreden, meldt nyhetsbyrået Reuters onsdag. Tyske helsemyndigheter har knyttet utbruddet av E-coli til bønnespirer dyrket på en gård nordvest i landet.