Syv personer ble brakt til Ullevål sykehus i Oslo etter avsporingen. Fem av disse er lettere skadd, mens en seks år gammel gutt og en 35 år gammel kvinne skal være alvorlig skadd. I tillegg til disse syv er 26 personer kjørt til sykehus i Kongsvinger og fire er brakt til Arvika.

Totalt er dermed minst 37 personer sendt til ulike sykehus etter togavsporingen ved Skotterud i Eidskog kommune i Hedmark fredag ettermiddag.

300 om bord

Ulykken skjedde ved en jernbaneovergang ved Skotterud stasjon. Stockholmstoget hadde avgang fra Oslo Sentralstasjon klokken 15.49 og var ventet fremme i den svenske hovedstaden klokken 22. Ifølge NSB var det 280 passasjerer om bord i toget.

Toget besto av et lokomotiv i tillegg til fem personvogner. Det var de to første personvognene som sporet av. Lokomotivet ble stående på skinnene.

Statens havarikommisjon for transport reiste fredag kveld til ulykkesstedet for å gjøre sine undersøkelser.

Kaotisk

Politiet fikk melding om togavsporingen klokken 17.42. Hedmark politidistrikt fikk først melding om at to vogner hadde veltet og at to personer var skadd.

Ambulanser, to ambulansehelikoptre, et Sea King-helikopter, politi og brannvesen var raskt på vei til ulykkesstedet. Alle de skadde ble brakt til sykehus, mens de som slapp uskadd fra den dramatiske ulykken ble tatt imot på rådhuset i Eidskog.

Situasjonen på ulykkesstedet ved Skotterud stasjon ble beskrevet som kaotisk, og meldingene om personskader varierte lenge mye.

— Det er umulig å få full oversikt her. Men jeg har observert at flere passasjerer har fått småskader. Jeg har også hørt at en person er alvorlig skadd, sa lensmann Mads Kirkeberg i Eidskog til NTB.

Dårlige toglinjer

Passasjerene fikk rett etter avsporingen opplyst at ingen var alvorlig skadd, men at noen skal ha blitt småskadd, skriver VG Nett. Passasjerene om bord skal ifølge reisende som avisen har snakket med, ha fått opplyst at toget ikke har kjørt på noe, men at dårlige toglinjer skal være årsaken.

Ingrid Lund Thjømøe (26) var passasjer på toget. Hun satt i nest bakerste vogn da avsporingen skjedde og opplevde avsporingen som svært dramatisk:

— Jeg satt og leste med musikk på øret da jeg plutselig hørte en kraftig lyd. Det var som om vi kjørte på noe av metall. Det gnistret rundt oss utenfor vinduet, før vi bråbremset like etter at vi krysset en veiovergang. Den første vognen ligger veltet, sier hun til VG Nett.

Hun forteller at noen av passasjerene begynte å gråte, men at situasjonen roet seg raskt.