• Etter at Mina ble født, har jeg sluttet med å kjøre for fort. Nå kjører jeg litt sånn mann med hatt, sier Anders Hatlestad (30).

HILDE HEIAN

Skjønne, lille Mina Bryner Hatlestad er bare tretten dager gammel og kjempetrøtt. Etter å ha gulpet ut alle de rosa klærne sine, sover hun søtt, godt innpakket i en mørkeblå utedress. Det lille noret har ingen anelse om at hun er årsaken til at pappa ikke lenger tar en eneste liten sjanse i trafikken.

— Aldri mer!

— Den eneste trafikkregelen jeg har brutt tidligere, er fartsgrensen. Før kunne jeg ligge fem til ti kilometer over i 70-80 sonen, men jeg har aldri kjørt for fort i 50 eller 60-sonen. Men jeg skal aldri mer kjøre over fartsgrensen, sier Anders Hatlestad.

— Kors på halsen?

— Kors på halsen, bedyrer den nybakte pappaen mens han legger datteren trygt ned i barnevognen på Festplassen.

— Hvorfor tror du så mange av oss bryter trafikkreglene?

— Enkelte steder i byen ser jeg at de har satt ned fartsgrensen fra 80 til 70 kilometer i timen. Det er kanskje med på å gjøre at folk får litt mindre respekt for fartsreglene. At de synes reglene blir for strenge og derfor gir blaffen. Du kommer kanskje på en veistrekning som er så god at man egentlig kunne ha kjørt i 150 km i timen, men fartsgrensen er 70. Slikt blir litt tullete, sier Anders, som selv aldri har fått en fartsbot.

- For strenge regler

Konen Catrine Bryner Hatlestad (29) merker også forskjell på mannens kjørevaner etter at han ble pappa.

— I går, da vi var på middag hos mine foreldre, foreslo jeg at jeg kunne kjøre hjem fra Bønes til Landås, slik at han kunne ta seg et glass rødvin. Men Anders takket nei, han ville kjøre selv siden det var så glatt ute. Anders er en forsiktig sjåfør. Jeg tror jeg er litt mindre flink til å holde fartsgrensene, sier Catrine Bryner Hatlestad.

— Hvorfor?

— De er kanskje litt for strenge, sier hun.

— Er du noen gang redd i trafikken?

— Ja, jeg er litt redd for andre bilister når jeg ser hvordan de kjører. Jeg er redd for fyllekjørere. Bussjåfører som ikke tar hensyn og trailere som kjører for fort synes jeg også er skummelt, konstaterer Catrine.

— Har du noen gang vært involvert i en trafikkulykke?

— Ja, jeg var passasjer i en buss som krasjet med en fruktbil på glatten. Heldigvis var det ingen som fikk store skader. Vi har også kjøpt ny bil siden vi skulle bli foreldre. Saab som jo skal være noe av det mest trafikksikre, sier Catrine Bryner Hatlestad fornøyd.

FORSIKTIG FAR: Anders Hatlestad har kjøpt ny bil og skal aldri mer bryte farsgrensen. Lille Mina er grunn god nok.