Erfarne meklere i Bergen sier de aldri har opplevd maken til interesse for landsteder ved sjøen. At det drar seg mot senhøst og mørketid, ser ikke ut til å legge noen demper på kjøpelysten.

— Jeg har vært eiendomsmekler i 16 år, og kan ikke huske at budrundene på landsteder med strandlinje har vært så heftige før, sier statsautorisert eiendomsmekler Magne Storheim hos Eiendomsmegler1. Han har særlig oversikt over markedet for fritidseiendommer i Nordhordland og på Kvamskogen.

Selges før visning

— Det er et voldsomt påtrykk fra folk som vil legge inn bud allerede før visningene. Vi har flere eksempler på fritidseiendommer som er solgt før den annonserte visningsdagen. De fleste selgerne velger å ha is i magen, og tjener på det, sier Storheim.

— Pågangen etter hytter i fjellet er ikke like stor. Det er beliggenhet ved fjorden og havet som lokker flest, sier han.

Også Notar merker presset i markedet.

— Det hagler inn med henvendelser fra interesserte hyttekjøpere, sier daglig leder André Hitland i Notar.

Både Hitland og Storheim er overbevist om at den positive renteutviklingen har satt fart i hyttemarkedet. Folk har fått mer å rutte med, og ser nå sjansen til å realisere hyttedrømmen, sier de.

Ikke de dyreste

Notar-sjef André Hitland illustrerer pågangen med ett eksempel:

En fritidseiendom i Snekkevik på Sotra ble lagt ut på meklerfirmaets nettside forrige fredag. Alt mandag formiddag hadde 366 personer klikket seg inn og lest prospektet for fritidseiendommen, som har prisantydning 980.000 kroner. Et tjuetall interesserte hadde også sendt e-post for å få mer informasjon og holde seg oppdatert - lenge før visningsdagen.

Pågangen er størst etter sjøeiendommer i prisleiet mellom 600.000 til 1,5 millioner kroner. Både Notar og Eiendomsmegler1 har en rekke eksempler på at hytter i denne prisklassen selges 300.000-400.000 kroner over prisantydning. Oftest dreier det seg om nokså nøkterne hytter på 50-60 kvadratmeter, gjerne bygget på 1950- og 60-tallet.

Men de har det viktigste: Egen strandlinje.

Ikke kravstore

— At eiendommen grenser til sjø er helt avgjørende for etterspørselen og prisnivået. Vei helt frem er en fordel, men ikke avgjørende for interessen, sier Magne Storheim.

De potensielle kjøperne er heller ikke spesielt kravstore med hensyn til komfort, så sant de ser muligheter til å foreta utbedringer og øke bekvemmeligheten på sikt, sier Storheim.

BT har tidligere omtalt salget av et oppussingsprosjekt på Vardøy i Sund, der taksten på fritidseiendommen var 300.000 kroner. Den ble solgt for 1,1 millioner, 800.000 kroner over takst.

Eksemplet var ekstremt, men føyer seg likevel inn i mønsteret av budspiraler som skyter til værs.

Sommerpendling

— Settes prisantydning urealistisk lavt for å trekke flest mulig til visninger?

— Nei, vi forsøker å sette fornuftige prisantydninger, men det viser seg å være vanskelig å treffe hundre prosent, sier daglig leder André Hitland.

Problemet for meklerne er at de ikke har salgsoppdrag nok til å møte etterspørselen fra alle de som vil skape sin egen fritidsidyll tett opp i fjæresteiner og svaberg.

Ofte dukker det opp 40-50 personer på visningene. Tilstrømningen er størst til sjøeiendommer som ligger i pendleavstand til Bergen, opplyser eiendomsmeklerne.

— Nye broer og bedre veier gjør det mulig for stadig flere å dagpendle fra hytten til jobben, en mulighet mange familier fristes av, spesielt i skolenes sommerferie, sier Hitland.