— Vi har jobbet intenst for at det ikke skulle lyses ut blokker i nærheten av Lofoten, og tar det som en stor seier at regjeringen ikke tør å lyse ut blokker i dette området, sier generalsekretær Rasmus Hansson i naturvernorganisasjonen WWF til NTB.

Men han varsler allerede kamp mot fem av de utlyste blokkene utenfor Finnmark Vest. Blokkene ligger nær gassfeltet Snøhvit og oljefeltet Goliat.

— Dette er områder som er like miljøsensitive som Lofoten. Jeg gratulerer olje- og energiminister Thorhild Widvey med denne seieren i regjeringen, men lover henne beinhard kamp mot utlysingen, sier Hansson.

Gårsdagens avgjørelse betyr at regjeringen vil utlyse 30 blokker i Barentshavet og 34 blokker i Norskehavet. Selve tildelingen er planlagt første kvartal 2006.

For regjeringspartiet Venstre har det vært viktig å få skånet områdene nærmest Lofoten for oljeutvinning.

— Venstre er først og fremst fornøyd med at en ikke lyser ut blokker i disse omstridte og sårbare områdene, sier miljøpolitisk talskvinne i Venstres stortingsgruppe, May Britt Vihovde

Hun mener denne utlysingen er i tråd med de strenge miljøkrav som ble satt i forbindelse med regjeringens beslutning om å gjenåpne Barentshavet.

-For Venstre har det vært viktig å ivareta økosystemet, og ta hensyn til fiskeriene som er avhengig av et rent og rikt hav. Regjeringen går derfor fortsatt forsvarlig frem, og balanserer de ulike hensynene innenfor rammen av en bærekraftig utvikling, mener Vihovde.