I dag isolerer forhandlerne fra V, KrF og H seg på Sem Gjestegård utenfor Asker — vel 40 kilometer fra Oslo.

Forpostfektningene er over. Alle venter at de tre partiene vil bli enige om en plattform som sikrer at Kjell Magne Bondevik erstatter Jens Stoltenberg som landets statsminister.

Nå blir alt hemmelig

Mandag var siste dag i «frihet» for gjengen på ni forhandlere. Heretter vil kommentarene bli knappe og hemmelighetskremmeriet dominerende. Først mot slutten av neste uke forventes det offentliggjort et forhandlingsresultat - også kalt en regjeringsplattform - som de andre partiene på Stortinget kan forholde seg til.

Onsdag 10. oktober er det dags for den tradisjonelle trontalen. Torsdag 11. oktober legges Ap-regjeringens statsbudsjett frem. Jens Stoltenberg kan komme til å varsle regjeringens avgang etter finansministerens tale til Stortinget. Bondevik vil deretter trolig ha en liten uke på seg til å sette sammen regjeringen.

SV og miljøpolitikken

Men det var altså først i går ettermiddag KrF og V formelt varslet at de vil gå i forhandlinger med Høyre om en ny regjering. Det forhindrer ikke at en rekke saker er avklart. Både Kjell Magne Bondevik og Lars Sponheim var i går svært fornøyd med at Høyre har vært imøtekommende på miljøområdet.

— Vi vil få til en bedre miljøpolitikk enn det vi hadde klart i samarbeid med Ap, slo begge to fast. Lars Sponheim betrakter dette som svært viktig for partiet, men noe overraskende pekte han på SV da han ble spurt om hvem som skulle sørge for et stortingsflertall i disse sakene:

— Jeg går ut fra at SV er interessert i å få til en så god miljøpolitikk som mulig, sa Sponheim. Han sa også at landets distriktsbefolkning ikke trenger å frykte den nye regjeringen. Samtidig er det åpenbart at den nye regjeringen må støtte seg på Frp ved høstens budsjettforhandlinger.

Kjell Magne Bondevik opplyste at Høyre vil få både utenriks- og finansministerpostene i det nye kabinettet. Jobbene vil trolig bli besatt av Jan Petersen og Per-Kristian Foss.

Men et lite snev av forbehold finnes fortsatt. Bondevik understreket at forhandlinger alltid har to mulig utganger - de kan altså skjære seg.