Første runde:

— Vi blir jo opptatte av å være rollemodeller når vi har barn. Resirkulering er en ekstra ting å gjøre, men jeg synes ikke ungene skal være en unnskyldning for å la være, sier Merethe Enstad.

Bt.no har troppet opp hjemme hos henne sammen med Kaja Fjørtoft, nestleder i Framtiden i Våre Hender, for å se hvor flinke de er til å resirkulere.

Merethe og mannen Frode Folkestad har barna Hans (9), Herman (7) og Håvard (18 måneder), og bor i Drotningsvik.


Les også:

Bossberget veier over 100.000 tonn | Dagens leder:

Ta også dem som gir oss bosset

Er du et miljøsvin? Ta testen og finn ut!

Sorterer det meste

— Vi sorterer ut papir, ellers kaster vi alt, sier Merethe først.

Men etter litt graving viser det seg at familien i tillegg sørger for at glass, metall og flasker havner der det skal. Og batterier og lyspærer tar Frode med seg til returstasjonen på Askøy. Bare plasten ligger familien litt på etterskudd med, noe som kommer av at prosjektet fremdeles er relativt nytt.

— Det har vært to plasttømminger her, men vi har ikke kommet i gang ennå. Ellers resirkulerer vi vel alt som kommunen legger til rette for, sier Merethe.

Langt fra alle vet at lyspærer ikke er søppelbøttemat, og vår fagdommer Kaja er tydelig imponert av barnefamiliens resirkuleringsarbeid.

— Det blir ofte til at vi velger det enkleste, men vi prøver å gjøre det vi kan for miljøet. Jeg prøver å sykle til jobben for eksempel, sier Merethe.

— Men det vi gjør som en enkelt familie teller jo ikke så mye, fortsetter hun.

— Det gjør det faktisk. En melkekartong kan bli til en stor konvolutt, og aluminium kan gjenvinnes uendelig, skyter Kaja inn.

Ikke fornøyd med kommunen

Familien er likevel ikke fornøyd med det Bergen kommune gjør for miljøet.

— I Solund, der søsteren min bor, har de virkelig lagt til rette. Der sorterer de til og med matavfall. Om den lille kommunen har full pakke på sorteringsfronten, tenk hvor mye det har å si om en by som Bergen hadde gjort det, sier Merethe.

— Vi skulle i alle fall hatt en dunk til plasten. De sekkene vi får er så lette at når det er storm farer de avgårde. Og det ville vært bedre å bare kunne bære den rett ut, heller enn å oppbevare den inne, sier Frode.

De ønsker seg også et returpunkt i nærområdet, og mener det ikke er logisk å måtte betale for å levere inn avfall.

— Papirbosset henter de bare en gang i måneden, og det er altfor sjelden. Om vi skulle hatt en større dunk ville det kostet penger, sier Merethe.

Når det gjelder sortering av matavfall kunne familien gjerne gjort dét også.

— På en måte ønsker vi oss ikke enda mer å holde orden på, men vi må gjøre det vi kan. Vi har plass til flere dunker utenfor, sier Merethe.

Andre runde:

Vi er også interessert hvordan det står til med sorteringsviljen hos andre grupper i befolkningen, og tar turen til et studentkollektiv på Bryggen.

Marit Dorothea Bjørnstad (24), nyhetsredaktør i Studvest, og Jenni Sjøtveit (24), student ved NHH, tar oss med inn på kjøkkenet.

— Vi sorterer papp, papir og glass. Dessuten panter vi flasker, sier Marit.

Jentene er raskt ute med å si at de kunne vært flinkere, men forteller også at de sorterer mer nå enn de gjorde der de bodde før.

— Vi er så heldige at vi kan levere papp, papir og glass rett rundt gatehjørnet hos Vital, som er huseieren vår. Vi slipper å gå langt til BIR sine returpunkt, sier Jenni.

- Får dårlig samvittighet

Kaja Fjørtoft lurer på hva de gjør med metallet.

— Der er vi ikke flinke, innrømmer Marit.

— Vet dere at det kan puttes sammen med glasset?

— Det visste jeg faktisk ikke. Det går rett i søpla, selv om jeg får litt dårlig samvittighet hver gang, forteller Jenni.

Jentene fra Oslo synes resirkulering er viktig, men er enig med barnefamilien i at Bergen kommune ikke legger godt nok til rette.

— Jeg vet at mange studenter irriterer seg over sorteringsmulighetene i Bergen. Jeg besøkte en venninne i Trondheim, hvor de sorterte matavfallet. Det skulle jeg også gjerne ha gjort, men det er vanskelig når man må ta initiativet selv, sier Marit.

Hun ønsker seg flere og mer tilgjengelige returpunkt i sentrum.

— Det er irriterende å oppdage at det ikke er plass til flaskene når man har drasset dem med seg gjennom regnet, sukker hun.

Fordi verken plast eller metallsortering var kommet på plass i kollektivet, fikk jentene karakteren 3+ i dagens miljøduell.

— Det er ikke så verst, men vi skal gjøre noen enkle grep for å bli bedre. Fra nå av blir det metallsortering, lover Jenni.

Hvor flink er du til å sortere? Del dine erfaringer her!

FLINKE: Familien i Godvik får skryt av miljøekspert Katja Fjørtoft fra Fremtiden i Våre Hender (t.h.). Merethe Enstad, sønnen Hans og mannen Frode resirkulerer alt bortsett fra plast.
TIL FLASKER: Tomflasker har fått plass i en dunk på verandaen.
PASSENDE: Papirkurven har fått en dekorasjon som forteller om bruksområdet.
MÅLFRID BORDVIK
MÅLFRID BORDVIK