Utstillingen var ellers fredeligere enn på mange år. Det aller meste av den tradisjonelle musikken var stilnet, og årsaken er å finne i terrorangrepet mot USA. Men de yndige japanske småjentene var likevel på plass ved mange av bilene..

Ny Mazda 6

En konseptbil med navnet Atenza fortalte mye om hvordan den neste Mazda 6 kommer til å ta seg ut. Klassisk, men moderne Mazda-stil, Innvendig har for eksempel Atenza fått instrumenter inspirert av fabrikkens sportsbiler som MX-5 og RX-7.

Også Hyundai var ute med en konseptbil, men den tiltalende småbilen virket så godt som produksjonsklar. Nissan viste også sin konseptbil mm, denne gangen i en femdørs versjon. Denne studien viser mye av den neste Micra.

På stedet hvil

En egen hall med el-biler viste at batteriteknologien nesten ikke kommer av flekken. Både ladetid, pris og rekkevidde taler mot en større utnyttelse av elektriske biler. Ford hadde for eksempel ikke funnet plass til Think på sin stand.

Hybridbilene, som drives av både en forbrenningsmotor og en el-motor, var derimot tallrike. Toyota har for eksempel sin Prius på plass i Norge. Flerbrukshybriden Estima selges i Japan, men det er ikke klart om, eller når, den eventuelt kommer til Europa.

Toyota satser også på brenselsceller, og viste to varianter. BMW viste også den nye 7-serien med sin hydrogenmotor.

Fremtidsbiler

Design— og bruksstudier florerte på utstillingen, og Toyota og makker Daihatsu viste for eksempel et tyvetall fremtidsstudier.

Datateknikk og kommunikasjonsteknologi er i skuddet, og det samme gjelder nye løsninger for flerbruksbilen. Toyota Pod er for eksempel utviklet sammen med Sony, og er utstyrt med avansert kommunikasjonsteknologi. Bilen registrerer for eksempel sjåførens sinnstilstand: Søvnig, sint eller ukonsentrert. Bilen måler også førerens kjøreferdigheter.

TOYOTA POD: Merkelig studie som er utviklet sammen med Sony. POD kan f.eks. ved hjelp av sensorer registrere førerens sinnstilstand. En trøtt bilfører kan møtes av oppkvikkende musikk og frisk luft. Bilen styres med en joystick, og den har ingen fotpedaler. Panseret har lysdioder som skifter farge i tråd med førerens sinnstilstand.
FOTO: ODDLEIV LYGRE