Fra mandag ettermiddag kommer temperaturen til å stige ganske kraftig, særlig i Sør-Norge.

– Enkelte steder vil det bli flere varmegrader, og i Oslo-området blir det 4-5 grader, sier vakthavende meteorolog Sofia Windjusveen ved Meteorologisk institutt i Oslo til NTB.

Tirsdag og onsdag blir det mildt i hele landet, mens det torsdag blir litt lavere temperatur igjen.

Det kalde været på nyåret har ført til at mange vann er islagt, og folk har strømmet ut på isen både med og uten skøyter. Flere steder gikk folk gjennom isen, og på Karmøy i Rogaland endte ulykkene svært tragisk.

Rop om hjelp

Søndag kveld lette politi og redningsmannskaper forgjeves etter en mann i 60-årene som gikk gjennom en svær råk på det regulerte Sandvatnet ved Burmavegen på Karmøy. Vitner hørte rop om hjelp og fikk øye på mannen i råken, før han forsvant under vannet ved 14-tiden søndag.

I mange timer pågikk søket, både med dykkere og undervannskamera, men ingen ble funnet. En mann i 60-årene som skulle ut på skøyter ble imidlertid meldt savnet etter et par timer, og politiet regnet det søndag kveld som sikkert at han er druknet.

– Hvis han har havnet i vannet, er han nok dessverre druknet. Og vi har svært troverdige vitner som har forklart at de så en mann gå igjennom isen, sier operasjonsleder Bjørn Alvseike i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til NTB.

Skøytetur

Lørdag døde en 54 år gammel mann fra Kopervik etter at han gikk gjennom isen på Fotvatn, litt lenger nord på Karmøy. Mannen var på skøytetur sammen med kona og et vennepar da de to mennene gikk gjennom isen. Kameraten ble reddet, noe nedkjølt, men uten store skader. De to kvinnene kom etter og forsøkte å hjelpe, men gikk selv delvis gjennom isen. I siste liten klarte de å redde seg i land på en holme og fikk tilkalt hjelp.

Lørdag gikk også to menn gjennom isen mens de drev med isfiske på Gloppefjorden i Sogn og Fjordane. Begge ble heldigvis berget i tide, men var kraftig nedkjølt.

Politistasjonssjef Nils Erik Eggen ber folk være svært forsiktige når de ferdes på islagte vann og fjorder. Det har vært flere ulykker med folk som er gått gjennom isen de siste dagene i Sogn og Fjordane.

– Vi må ha noen dager til med kulde før det er trygt nok mange steder, sier Eggen til NRK.

I Hordaland er det også flere vann som er utrygge, og politiet måtte søndag rykke ut og jage folk som var ute på et vann som var skiltet med «utrygg is».

Ismeldinger

Norges vassdrags— og energiverk (NVE) utarbeider ismeldinger for hele landet. De melder om gode isforhold i Nord-Norge, og generelt gode isforhold for årstiden også sørpå. Men de understreker at lokale forhold likevel kan resultere i utrygg is. Regulerte vann har gjennom vinteren store endringer i vannstanden. Vanligvis er den synkende, noe man lett kan se ved at isen har store sprekker langs land.

Uttapping av vann skaper dessuten strømninger. Det gjelder spesielt områder rundt inntak og ved utløp av tunneler.

NVE oppfordrer alle som ferdes på islagte vann til å studere på forhånd hvordan isforholdene er.