20-åringen var så vidt kommet i gang med sin forklaring om hva han foretok seg den 19. mai 2000, den dagen Stina Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia.

Ser ikke på hverandre

Etter at Andersen hadde forklart seg i ett kvarter, streiket mikrofonene i rettssalen. Retten ble hevet, en drøy halv time senere var problemene ennå ikke reparert.

Det er på bakgrunn av detaljerte Andersens tilståelse at politiet mener Baneheia-drapene er oppklart. Andersens forsvarer, advokat Ben Fegran, håper Andersen bidrag til å løse saken, vil føre til at han får mildere straff i lagmannsretten. Han ble dømt til 17 års fengsel i Kristiansand byrett 1. juni i fjor.

Da Jan Helge Andersen startet sin forklaring onsdag morgen, satt Viggo Kristiansen (22) bare et par meter unna. Kristiansen ser ikke på sin tidligere bestekamerat mens han forklarer seg. Innimellom lener Kristiansen seg mot sin forsvarer, og hvisker ham noen ord i øret.

Nekter straffskyld

Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen har ikke vekslet ett ord siden saken startet mandag, og begge tar store omveier for å unngå hverandre når de går ut og inn av rettssalen.

Viggo Kristiansen nekter straffskyld, og hevder at han ikke var i Baneheia da voldtektene og drapene ble begått. I Kristiansand byrett ble han dømt til 21 års fengsel og 10 års sikring.

Rett bak vitneboksen, på første tilhørerbenk, sitter mødrene til de to jentene i Baneheia. De har tidligere sagt at de vil følge hele saken i lagmannsretten. Flere av Jan Helge Andersens pårørende er også til stede i rettsalen.

STREIKET: Mikrofonene i rettssalen streiket.
TEGNING: GRO VIK