— Det var de som trodde jeg var blitt fin på det etter at jeg begynte i NRK, men akkurat det kan jeg fint leve med. For meg ga det mening å skifte navn, sier Mikal Olsen Lerøen (36).

Bergenseren, som er kjent fra Filmplaneten på NRK2, er født Lerøy, men skiftet etternavn til Olsen Lerøen i voksen alder.

— Navnet klinger betre og føles naturlig. I dag husker jeg knapt min gamle signatur.

Bestefar brøt kjeden

Etternavnet Olsen Lerøen har tradisjoner i familien helt tilbake til 1690. Men tidlig på 1900-tallet begynte bestefaren å skrive navnet sitt Mikal O. Lerøy - trolig et resultat av avdanskingsperioden.

Han døpte sin førstefødte sønn Olav Lerøy, og dermed røk både Olsen og øe 'n. Kjeden var brutt. Men selv om Olav igjen døpte sin eldste sønn Mikal Lerøy, ble guttungen etter hvert familiær med et annet navn.

— «Neimen, er det ikke Mikal Olsen Lerøen?» pleide pappa å si til meg. Det var nærmest som en hedersbetegnelse, og navnet ble veldig positivt for meg.

Nervøse radiokolleger

Etter at faren døde i 1987, begynte han å leke med tanken på å ta tilbake det gamle slektsnavnet. Men navnet var beskyttet.

Ifølge den gamle navneloven måtte Mikal derfor bytte mens han fremdeles var medeier av et nedlagt småbruk på Lerøy, som søskenflokken arvet.

På 27-årsdagen sin i 1995 tok han navnet Mikal Olsen Lerøen. Da jobbet han som programleder på P3, og det nye navnet skapte nervøs stemning blant kollegene.

— Nå fikk de enda en ting å konsentrere seg om på morgenen: Å si navnet mitt riktig. Ellers har det vel knapt vært ulemper, sier Mikal Olsen Lerøen.

— Tvert imot har navnet ført meg nærmere pappa, for det var det han pleide å kalle meg.