Tradisjonell middelhavskost inneholder mye helkorn, frukt, grønnsaker, nøtter, fisk og olivenolje, i tillegg til små mengder rødt kjøtt. At kosten er sunn, er grundig dokumentert, men ingen har tidligere sjekket hva som skjer når friske mennesker blir satt til å spise denne type mat.

Amerikanske forskere fikk 212 personer med moderat risiko for hjerteproblemer til å teste kostholdet i tre måneder. Blant annet fikk de beskjed om å spise fisk fire ganger i uka og rødt kjøtt bare én gang. Mennene fikk lov til å drikke to glass rødvin hver dag, mens kvinnene måtte nøye seg med ett glass.

Samtidig fikk en annen gruppe beskjed om å følge en diett med lavt fettinnhold. Resultatet viste at de som fulgte middelhavsdietten fikk 7,5 prosent lavere kolesterolinnhold i blodet, mens kolesterolen sank med 4,5 prosent i gruppen som spiste en diett med lite fett. Forskerne konkluderte med at middelhavsdietten reduserte risikoen for hjertesykdommer med 15 prosent, mens dietten med lavt fett reduserte den med 9 prosent.