Geir Magnusson, NTB

Bilen, som er en lukket limousin med "etternavnet" De Ville Silver Eagle, ble kjøpt av kong Olav sommeren 1985. Den gang bar den registreringsnummeret A-2. Høsten 1992 ble den solgt til Hamar Bilutleie, som ved spesielle anledninger har lånt den tilbake til Det kongelige slott.

"Snerten bil" — Kong Olav var opptatt av å få denne Cadillacen til det nåværende japanske keiserparets besøk i juni 1985. Det er en snerten bil til å være en limousin. Den har blant annet forhjulsdrift slik at den skulle være grei å komme seg opp til Holmenkollen med på vinterstid, sier Terje Granum Johansen til NTB.

Det var han som i sin tid leverte Cadillacen til kong Olav, og han eier også den åpne Lincoln Continental 1966-modell som brudeparet skal kjøres gjennom Oslos gater i etter bryllupet.

På høyre side Kong Olav pleide å sitte på høyre side i baksetet i sin Silver Eagle. Det er "the owners seat". Nå blir dette Mette-Marits plass. Brudeparet ankommer kirken i hvert sitt kjøretøy. Dersom det blir regnvær, vil trolig Cadillac'en - som for anledningen får det kongelige kjennemerket A-6 - bli brukt av brudeparet også tilbake fra kirken til slottet.

Selv om Granums åpne Lincoln tåler litt regn, vil ikke Mette-Marits brudekjole gjøre det. Bruden kan tross alt ikke gå i våt kjole under bryllupsfesten.

Når Mette-Marit skal kjøres til Oslo domkirke neste lørdag, skjer det i kong Olavs gamle Cadillac.
Arkivfoto: Scanpix