Da Luxembourg feiret storhertug Henris overtagelse av tronen, ett halvt år forsinket, var 150 kongelige fra hele Europa og Luxembourgs regjering samlet i den staselige konsertsalen Luxemburger Konservatorium.

Kronprins Haakon og hans forlovede Mette-Marit stilte i «godt selskap» med flere unge kongelige som har fått tildels bred oppmerksomhet og omtale av ymse slag den siste tiden.

Singel igjen Spanias kronprins Felipe, for eksempel. Han kom til festen uten sin norske venninne, Eva Sannum. Uten følge kom også Danmarks kronprins Frederik, som nylig er blitt singel igjen etter at Bettina Ødum forlot ham. I likhet med flere av hans tidligere erobringer, var også Ødum undertøysmodell, noe dronning Margrethe ikke har satt spesielt stor pris på.

Gallamiddag Den siste som gjorde entré lørdag, var festens hovedperson — storhertug Henri, for øvrig kronprins Haakons tremenning, og hans hustru Maria Teresa.

Etter konserten var det duket for gallamiddag i hertugens palass. Og siden det var den yngre del av Europas kongehus som utgjorde festen, er det grunn til å regne med at ballet varte ut i de små timer.

Utsatt etter ulykke Festen skulle egentlig ha funnet sted i oktober i fjor, da Henri overtok tronen. Men feiringen ble utsatt fordi Henris yngste bror, prins Guillaume, ble utsatt for en bilulykke. Han lå i koma i tre uker.

Prins Guillaume går det nå bra med, ifølge hans talskvinne, men han var ikke tilstede på festen for tronovertakelsen. Prinsen og hans hustru var opptatt med «andre plikter», opplyste talskvinnen.

NTB

Kronprins Haakon (tv), Mette-Marit Tjessem Høiby og Kronprins Frederik av Danmark, stod sammen når familiebildet tatt før konserten i Luxemburg, lørdag. (Foto: Lise SCANPIX)