Kronprinsessen blir berømmet for å fronte et så kontroversielt tema.

– Dette er et uttrykk for at kongehuset velger å vise interesse for viktige spørsmål, og viser at kronprinsessen har interesse for tematikken, sier Erik Rudeng, direktør i Stiftelsen Fritt Ord til NTB. Filmen vises i regi av Fritt Ord, som de siste årene har økt sin støtte til dokumentarfilmer.

Kronprinsessen taus Publikum sto i kø, og mange måtte avvises da filmen ble vist for første gang i Vika kino i Oslo mandag ettermiddag. På vei inn i kinosalen ville kronprinsessen selv ikke si ett ord om hvorfor hun valgte å støtte et såpass kontroversielt arrangement.

Men regissøren, norsktyrkiske Nefise Özkal Lorentzen, er svært glad for at kronprinsessen deltar:

– Det er kjempeviktig, for hun skal fortelle historien videre til verden. Jeg håper at hun vil fortelle en eller to historier videre fra filmen, sier Özkal Lorentzen til NTB.

– Ikke ofre I dokumentarfilmen har Özkal Lorentzen samlet historier til homofile menn med muslimsk bakgrunn fra flere land. Seerne møter blant annet homofile flyktninger i Norge, dragartister i Istanbul, og en av de første åpent homofile imamene, Imam Daayiee Abdullah, fra USA.

Foran besøket i Norge forsøkte filmteamet å avtale et møte mellom han og en av Oslos imamer, men ingen ville stille opp.

– Som religion har islam aldri akseptert homoseksualitet, men det muslimske samfunnet har akseptert det, sa forfatter og ordstyrer Walid al-Kubaisi, da han innledet før filmen.

– Jeg ønsket å vise at det finnes et rom for å være seg selv, sier Özkal Lorentzen.

Modig Regissør Nefise Özkal Lorentzen sier det har vært viktig for henne ikke å fremstille de hun filmer som ofre, men som sterke og kjempende mennesker.

– Jeg har møtt så mange fantastiske mennesker, og jeg ville vise styrken deres, sier hun.

Homofile Petter Ruud-Johnsen, som skriver frilans for homonettstedet Gaysir, var blant dem som hadde tatt turen. Han synes kronprinsesse Mette-Marit er modig som tør å kaste glans over arrangementet.

– Hun er en viktig person i norsk offentlighet, og det går ikke ubemerket hen hva hun gjør, sier han .

Hva synes du om kronprinsparets samfunnsengasjement? Si din mening!

Håkon Mosvold Larsen