Tyskerne er svært nysgjerrige på "den tidligere partydronningen", som det ellers avmålte nyhetsbyrået DPA beskriver henne.

I løpet av fem dager skal paret besøke München, Düsseldorf, Bonn, Köln og Hamburg, og alle steder ventes det at tusener av skuelystne vil møte fram. Spørsmålene summer: Hva har hun på seg? Hva vil hun si? Er hun gravid?

Mette-Marits fem år gamle sønn Marius får også sin del av oppmerksomheten. DPA fastslår at Marius nok ikke får sitte på, når kronprins Haakon skal prøvekjøre en BMW sportsmodell på fabrikkens testbane i München.

Politikk

Tyske politikere på begge fløyer ønsker å sole seg i kongelig glans fra nord. I München er det organisert fotografering sammen med delstaten Bayerns konservative regjeringssjef Edmund Stoiber, som er høyrefløyens statsministerkandidat ved valget i Tyskland til høsten.

Sosialdemokratene får sin del av glansen, når kronprinsparet besøker Düsseldorf: Der er det Stoibers kollega i Nordrhein-Westfalen, Wolfgang Clement fra SPD, som skal smile og småprate med Haakon og Mette-Marit i blitzregnet.

Paret har vært i Düsseldorf før, men da var det få, om noen, som gjenkjente dem: De tok pause i den tyske industri— og handelsmetropolen i slutten av august i fjor, mens de var underveis fra sitt bryllup i Oslo til hvetebrødsdagene i New York.

Kongeløst

Tyskland har ikke hatt noe monarki siden keiser Wilhelm II abdiserte i 1918, etter nederlaget i første verdenskrig. Litt adel holder tyskerne seg fortsatt med, men den er av blandet kvalitet og ikke alltid noen pryd for land og folk.

Kong Haralds iltre firmenning, fyrst Ernst August av Hannover, har pådratt seg bot og betinget fengselsstraff for voldsbruk mot pressefolk. Han fikk tilnavnet "Prins Piss", da han urinerte på veggen til den tyrkiske paviljongen på verdensutstillingen i Hannover i år 2000.

Den tidligere "punk-prinsessen" fyrstinne Gloria von Thurn und Taxis dukker også med jevne mellomrom opp i tyske medier.

— Svarte mennesker er jo så glade i sengekos, uttalte hun nylig i et fjernsynsprogram om befolkningsveksten i utviklingsland.

(NTB)

TIL TYSKLAND: Mette-Marit-feberen herjer vilt i Tyskland, kort tid før Mette-Marit og hennes mann skal besøke landet.
Foto: Scanpix