Sommeren kan herved anbefales på det varmeste i Norge.... hvis ekspertene får rett.

— Etter våre beregninger kommer det til å bli litt varmere enn normalt i sommer, men ikke mye, sier klimaforsker Rasmus Benestad.

— Jeg er like spent som alle andre på om beregningene slår til. Sesongvarsling er tross alt en aktivitet som foreløpig bare befinner seg på forskningsstadiet, sier han videre.

Nye matematiske metoder, kraftigere regnemaskiner og et bredere datagrunnlag, har bidratt til at meteorologene nå er i stand til å gi mer eksakte værvarsler fram i tid. Om ikke lenge kan klimaforskerne ved Meteorologisk institutt gi varsler for de nærmeste to til tre måneder.

— Klimastatistikken vil alltid være påvirket av ytre faktorer og det gjør varslene mer usikre, sier Benestad til NTB.

Lange, kvalitetssikrede dataserier er avgjørende for å vurdere langsiktige endringer i naturen, heter det i en rapport fra Meteorologisk institutt. Tre arbeidsgrupper presenterte den nylig under en klimakonferanse i Oslo. Rapporten legger vekt på måleserier som er direkte relatert til det fysiske klimaet i atmosfæren, havet, landjorda og kryosfæren.

— Forskning innen meteorologi og klima er kompliserte saker, sier informasjonssjef Heidi Lippestad ved Meteorologisk institutt. Også Benestad tar forbehold og mener at sesongvarsler må betraktes med skepsis.

— Sesongvarsler er en usikker business, slår han fast.

Sesongvarsling dreier seg om gjennomsnittsvær over en periode. At det skal bli varmere i perioden juni-august, betyr ikke at det vil bli like varmt hele tiden. Meteorologene understreker at vi for eksempel kan ende med iskaldt vær i juli og en ekstrem varm august.

Og til slutt Benestad, satser du en 1000-lapp på en knallsommer?

— Nei, dessverre....

(NTB)