-Metanol nedbrytes gradvis i kroppen og blir til maursyre. Maursyre forårsaker sykdom og synsforstyrrelser som kan utvikle seg til blindhet. Til slutt kollapser kroppen, sier avdelingsoverlege Dag Jacobsen ved akuttmedisinsk avdeling ved Ullevål Universitetssykehus til NTB.

Dødelig dose

Det er flere symptomer på metanolforgiftning. -Maursyre gjør at pasienten blir sur i hele kroppen. Måten kroppen prøver å kvitte seg med surheten på er å puste. Pasienten merker selv at han eller hun blir tungpusten og kan få synsforstyrrelser, sier Jacobsen.

Metanolforgiftning kan føre til at pasienten dør uten riktig behandling.

-En dødelig dose metanol er 1-2 milliliter per kilo. Det vil si at en person på 70 kilo må drikke minst 70 milliliter for å være i faresonen. Men får man behandling i løpet av 15-20 timer kan pasienten bli helt frisk, opplyser Jacobsen.

Det tar 15-20 timer før metanolen er brutt ned til maursyre. Men den som tror at han eller hun er blitt forgiftet av metanol, bør oppsøke lege straks.

-Hvis man er alene bør man drikke vanlig alkohol. Etanol virker som motgift på metanol. Men man bør komme seg til sykehus raskest mulig, påpeker avdelingsoverlegen.

Kan bli frisk

Selv om det er mulig å bli helt frisk etter en metanolforgiftning, er det verre hvis behandlingen kommer for sent.

-De som har fått synsforstyrrelser eller blitt delvis blinde kan få varige skader. Det går ikke tilbake. Noen kan få tilbake synet slik at det kan se konturer. Uten behandling kan en person bli blind i løpet av et døgn eller litt mer, men med behandling i tide, kan pasienten altså kureres totalt, sier Jacobsen.

Pasienten behandles med enten etanol som gis intravenøst og der promillen holdes på rundt en. -Det er en vanlig norsk selskapspromille. Men antizol som er en annen motgift har vist seg å være meget god, sier Jacobsen.

(NTB)