Saken ser nå ut til å ha forgreninger over store deler av landet. Tirsdag ble det meldt at en person fra Øksfjord i Finnmark er død av metanolforgiftning på sykehuset i Hammerfest.

Dermed er seks personer meldt døde etter metanolforgiftning i den siste tiden. Fem er bekreftet døde, mens det ikke er kommet noen endelig bekreftelse på at det var metanol som forårsaket det sjette dødsfallet.

Tirsdag ettermiddag ble en kvinne i 50-årene fra Nesodden i Akershus innlagt på Ullevål universitetssykehus med metanolforgiftning. NTB får opplyst ved sykehuset tirsdag kveld at kvinnens tilstand er stabil, men alvorlig. Hun får dialyse og motgift.

Lensmann advarer

Lensmann Kai Snipstad ved Nesodden lensmannskontor frykter at det er mer av den dødelige spriten i omløp på Nesodden.

— Vi ønsker derfor å advare folk om at det kan være metanolholdig sprit i omløp i distriktet, og at de er forsiktig med hva de drikker, sier Snipstad til NTB. Han ber publikum om å ta kontakt med lensmannskontoret på Nesodden eller Follo politidistrikt på Ski hvis de har opplysninger eller tips om smuglersprit i omløp i distriktet.

Samtidig med dødsfallet i Finnmark er det klart at metanolsaken også har tilknytning til Vestfold der en mann i 40-årene er pågrepet i Horten for å ha solgt metanolholdig sprit til en 75 år gammel mann som ble lagt inn på sykehus mandag. Mannen ble tatt ut av respirator tirsdag, og trenger ikke lenger dialysebehandling.

I politiavhør tirsdag bekreftet 75-åringen at det var 40-åringen han kjøpte spriten av, men mannen nekter for å ha stått for salget til 75-åringen, opplyser politiinspektør Torje Arneson i Vestfold politidistrikt til NTB.

Spriten i Vestfold ble solgt på en ti liters kanne av en type som tyder på at den har tilknytning til metanolspriten som er beslaglagt i Oslo, opplyser Arneson.

Sprit fra Moss

Mannen som mandag ble varetektsfengslet for Steinkjer for å ha solgt metanolholdig sprit, sier at han kjøpte spriten i Moss, opplyser politiinspektør Helene Harsvik i Nord-Trøndelag politidistrikt. De 187 literne med metanolsprit som er beslaglagt i Steinkjer, er ennå ikke analysert.

Den varetektsfengslede oppgir å ha solgt 50 liter metanolholdig sprit. 20 liter er solgt til en mann som er lagt inn på sykehus i Elverum med metanolforgiftning. 30 liter er solgt til en annen mann, uten at han har drukket av "varen", og han har også overdratt sprit til en tredjemann. Heller ikke han har drukket av smuglerspriten.

Den beslaglagte spriten i Oslo og i Moss har vært i forskjellige kanner. I Oslo er det slått fast at innholdet av metanol i den beslaglagte spriten varier, fra forholdsvis lite metanol opp til 20 prosent metanol. I Moss er ikke den beslaglagte spriten ferdig analysert. Derfor vil han ikke si om også metanolinnholdet i denne spriten varierer.

Samme opprinnelse?

Fungerende narkotikasjef i Oslo-politiet, Anne-Karin Hannevold, er helt overbevist om at den beslaglagte spriten i Oslo stammer fra forskjellige partier med sprit. Kannene med Oslo-spriten er forskjellig fra kannene med spriten som er beslaglagt i Moss. Men Hannevold utelukker ikke at spriten i begge tilfellene kan ha samme opprinnelse.

— Det forsøker vi å kartlegge gjennom etterforskningen i denne saken, sier Hannevold.

Så langt er det bare politiet og etterforskningen i Moss som har greid å fastslå at metanolsaken har internasjonale forgreninger.

Jon Aga sier at den beslaglagte spriten i Moss kommer fra Värmland i Sverige. Ha vil ikke kommentere påstander om at spriten kan spores til Kiel og Köln i Tyskland.

(NTB)

NYTT OFFER: Bildet viser kanner med beslagt sprit som er beslaglagt i Mosse-området i september.
Foto: Scanpix