Politiet i Trondheim slo alarm onsdag, etter et dødsfall som etter alt å dømme skyldes metanol.

Den livsfarlige rødspriten – på flasker og kanner merket etanol – kan være distribuert til alle Biltemas 47 varehus i Norge, Sverige, Danmark og Finland. I Norge har Biltema 20 varehus fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord.

Allerede tirsdag ble Biltema pålagt å fjerne all rødsprit fra hyllene i alle varehusene. Det skjedde etter at Farmakologisk avdeling ved St. Olavs hospital i Trondheim fastslo at rødsprit fra Biltema inneholdt høy konsentrasjon av metanol.

– Særdeles alvorlig Seksjonssjef Terje Lunde i Sør-Trøndelag politidistrikt orienterte om denne nye metanolsaken på en pressekonferanse på Politihuset i Trondheim onsdag.

– Dette er særdeles alvorlig, sa han og minnet om metanolsaker i perioden 2002-2004 og i 1979, som krevde henholdsvis ti og tre dødsofre.

Saken som nå er under etterforskning, ble avslørt etter at en mann i slutten av førtiårene døde i Trondheim den 6. februar. St. Olavs hospital varslet politiet om at metanolforgiftning var en mulig dødsårsak, og ved videre etterforskning fant politiet en flaske rødsprit i mannens hjem.

Analyser har vist at rødspriten – som var kjøpt hos Biltema og merket etanol – inneholdt 80 prosent metanol og 20 prosent etanol.

Trolig svensk Terje Lunde sier at politiet har indikasjoner på at rødspriten er produsert i Norrköping i Sverige.

Ved Biltemas forretning i Trondheim er det beslaglagt cirka 600 liter. Den metanolholdige rødspriten har vært solgt i flasker på 1 liter og kanner på 4 liter.

Det er foreløpig ikke kjent hvor mye som er beslaglagt ved de andre varehusene i Norge og ellers i Norden. Det er heller ikke kjent hvor mye som er solgt før det ble oppdaget at innholdet hovedsakelig består av metanol.

– Godkjent leverandør Representanter for Biltema i Norge var onsdag ikke tilgjengelig for å gi NTB en kommentar.

Styreleder Magne Teigland i Biltema Norge sier dette i ei melding distribuert av Newswire:

– Vi vet ikke hvordan dette er skjedd, men jobber for fullt med å finne årsaken. Rødspriten leveres til oss fra en stor svensk leverandør, som er godkjent av det svenske legemiddelverket.

Teigland oppfordrer folk til å levere inn rødsprit kjøpt hos Biltema, og han lover at kundene skal få pengene tilbake.

Brekkmiddel Både Folkehelseinstituttet og Giftinformasjonen i Sosial— og helsedirektoratet er varslet om metanolsaken – i tillegg til Kripos, som har varslet videre til politiet i Sverige, Danmark og Finland.

Rødsprit brukes som rensemiddel og tennvæske og skal være tilsatt brekkmiddel for å hindre at den drikkes. Likevel er det en kjent sak at enkelte drikker rødsprit for å få i seg alkohol.

Metanol fører til en sterk giftvirkning ved at den i kroppen omdannes til maursyre. Giftvirkningen inntrer i løpet av 10-30 timer, og kan føre til nedsatt bevissthet, synsforstyrrelser og i verste fall døden. Tidligere ble metanolforgiftning behandlet ved å gi pasienten sprit. I dag benyttes legemiddelet Fomepizol, opplyser rådgiver Mette Bjørnstad i Giftinformasjonen til NTB.

Rune Berentsen (arkiv)