Matvareindustrien i Norge må svelge unna en ny strøm av forskrifter som bedrer informasjonen til forbrukerne. Landbruksminister Lars Sponheim har dratt i gang et landsomfattende forbrukerpanel som har som sin viktigste oppgave å peke ut hvilke veier norske matvareprodusenter bør ta i årene som kommer.

Først kjøtt

I sin første rapport konsentrerte panelet seg om kjøtt. Den er fulgt opp av regjeringen med den strie strømmen av forskrifter regjeringen enten har vedtatt eller arbeider videre med. Ved siden av merkingen som trer i kraft ved årsskiftet, er dette på gang:

  • Merking av produsentland for importkjøtt
  • Forskrift om dyrehold og dyrevelferd
  • Datomerking av kjøtt
  • Forskrift om innholdsmerking av kjøttprodukter

Forbrukerpanelets andre rapport, om utvalg, kvalitet og distribusjon, ble lagt frem i går.

I denne blir det flagget sterk misnøye med kvaliteten på frukt og grønt i butikkene, manglende merking av fisk, fiskeprodukter, frukt og grønt, samt et skrikende behov for mangfold i vareutvalget.

Fiskeriminister Svein Ludvigsen sier «det er rimelig at forbrukerne får vite fangstdato, produksjonsdato og produksjonssted, også for fersk fisk.» Han lover at dette er av de ting som vil ble arbeidet med i departementet.

— Det er bare et tidsspørsmål før det blir innført, sier han.

Mishandling av frukt

Landbruksminister Lars Sponheim er forferdet over hvordan frukt og grønt blir behandlet i butikkjedene.

Han gjentar sin anmodning til forbrukerne om «å være kritiske når dere står i kassa til butikkjedene.».

Samtidig er Sponheim en ivrig talsmann for fremveksten av lokale kvalitetsprodukter i landbruksnæringen.

Møtet ble i går kveld fulgt opp av fiskeriminister Svein Ludvigsen på en finere restaurant i Holmenkollåsen i Oslo. Her hadde han invitert toppledelsen i alle de store matvarekjedene i Norge, for å slå et slag for mer og bedre fisk i butikkene. Hvorvidt det betyr at Rimi-, Rema-, Kiwi- og Coop-sjefene vil sørge for at fersk torsk, som virkelig er fersk, kommer i kjølediskene, det gjenstår å se.