Bagger av merket Stadium ble brukt til å pakke penger i under ranet. Det ble funnet 12 merkelapper fra slike bagger i lastebilen som brant utenfor politihuset i Stavanger ransdagen.

Ny etterforskning i Sverige viser at det ble kjøpt 16 Stadium-bagger i Gøteborg to uker før Nokas-ranet. Det passer bedre med antallet som ble brukt til å bære ranspengene i, enn kjøpet av syv bagger som var kjent fra før.

Påtalemyndigheten mener at svenskalbaneren Ikmet Kodzadziku (26) skaffet baggene som ble brukt under ranet, og har lagt frem analyser av Kodzadzikus mobiltrafikk som de mener underbygger dette.

I tingretten viste aktoratet til en telefonsamtale fra Stadium Kållered sørøst for Gøteborg til Stadium Fredsgatan i Gøteborg sentrum litt etter klokken 15 24. mars 2004. I denne samtalen ble det etter påtalemyndighetens oppfatning bedt om at sistnevnte butikk la av sju stadiumbagger. Disse ble kjøpt og betalt i sentrumsbutikken klokken 15.28 samme dag.

Kodzadzikus mobiltelefon ble koblet til basestasjoner i nærheten av disse to butikkene i samme tidsrom som den antatte bestillingen og det uomtvistede kjøpet ble foretatt.

-Brukte 15 bagger

Kodzadzikus forsvarere har blant annet framholdt at antallet bagger ikke samsvarer med det som ble brukt under ranet. Vitner har fortalt om flere enn sju bagger og tiltalte Ridvan Halimi sa i sin forklaring i lagmannsretten at ranerne brukte rundt 15 Stadium-bagger til å bære penger i.

Men ny etterforskning viser nå at det ble kjøpt ni slike bagger i Kållered-butikken omtrent samtidig som en ekspeditør i denne butikken ringte til Stadium Fredsgatan i sentrum.

Daværende daglig leder i Kållered-butikken, Bjørn Nilsson, forklarte over telefon for lagmannsretten i dag at det er blitt funnet en kvittering som viser kjøp av ni bagger.

It— og logistikksjef i Stadium, Per Sandstrøm, bekreftet funnet av kvitteringen i sitt vitnemål. Sandstrøm kunne også avkrefte at det ble solgt 12 Stadium-bagger i Malmø 31. desember 2003. Kodzadzikus forsvarer, advokat Knut Smedsrud, har tidligere i lagmannsretten lagt fram bevis for et slikt kjøp og kritiserte politiet for ikke å ha fulgt opp dette sporet.

Både i tingretten og i lagmannsretten har Kodzadzikus forsvarere påpekt at en kamerat av David Toska på denne tiden jevnlig kjørte budbil til Malmø, og at det like gjerne kunne være noen i Toskas omgangskrets som hadde kjøpt baggene som ble brukt under ranet.

Feil opplysninger

Kjøpet av de 12 baggene siste dagen i 2003 ble gjort i Norrkøping, ifølge Sandstrøm, som beklaget at Stadium har kommet med feil opplysninger tidligere. Sandstrøm forklarte at et idrettslag kjøpte disse baggene.

Smedsrud sier det er beklagelig at ikke fullstendige opplysninger om baggene har kommet fram tidligere.

— Vi fikk våre opplysninger for ett år siden. Det er kjedelig å måtte forholde seg til nye opplysninger helt på slutten av saken. Uansett hevder Kodzadziku at han ikke har kjøpt disse baggene, og ingen har heller bekreftet at han kjøpte dem, sier Smedsrud.

Kodzadziku nekter skyld for ranet, og hevder han sammen med etterlyste Jusuf Hani leverte narkotika i Kristiansand og Stavanger helgen før ranet. I går fikk han imidlertid en ripe i troverdigheten, da en kamerat fra Sverige forklarte for lagmannsretten at denne narkoleveransen skal ha skjedd tidligere på året.

TILTALT: Ikmet Kodzadziku nekter for at han har hatt noe med Nokas-ranet å gjøre.
HANSEN, ALF OVE