• Som pensjonist får du mer fritid, og da trenger du også bedre råd, forklarer motorsykkelkjørende Gerhard Schulz (70).

Den mangeårige bryggeriarbeideren, vaktmesteren og lokale kulturpersonligheten medgir at han ikke direkte lider nød som pensjonist i Berlin.

Egentlig skulle han fått utbetalt 1.350 euro i måneden i pensjon. Men etter skilsmissen for noen år siden, måtte han «avstå» en tredjedel til sin tidligere kone. Oppå de 900 gjenstående euro, kommer en 87 fra en tidligere arbeidsgiver. Dermed blir det knappe 1000 euro, 8000 kroner, i måneden på Schulz.

Beskjedne egenandeler

— Det går. Men å si at jeg har det godt, vil være en overdrivelse. Alt blir dyrere. Drivstoffet til motorsykkelen, ikke minst. Nedbyggingen av den tyske velferdsstaten betyr at jeg også må betale mer egenandeler for medisiner og legebesøk, sier Gerhard Schulz.

Tyske egenandeler er likevel for bagateller å regne, sammenliknet med de norske. Egenandelen for medisiner er ti euro, åtti kroner.

— Hvis legen skriver ut en pakke med 20 piller, koster det meg 10 euro. En pakke med hundre av de samme pillene, må jeg også betale ti for. Rare greier, kommenterer Schulz.

Han ønsker seg armslag til en aktiv alderdom:

— Jeg har fått mye fritid, og da vil jeg jo gjøre ting, noe som igjen koster penger, klager han, men smilet er alltid på lur.

Nok til tre, kanskje fire, pils på stamstedet i ny og ne, er det nå i alle fall, medgir han.

Barna er borte

Verre er det med kontakten til familien. Gerhard Schulz har lite kontakt med sine fire barn, og det skinner gjennom at det har noe med skilsmissen å gjøre.

— Men slik er det i samfunnet nå. Ingen bryr seg om sine gamle. Jeg sitter her, og hører aldri fra dem, og jeg har jo også min stolthet. Men de må få meg under torva på anstendig vis, det er jo lovpålagt, sier han med typisk berlinsk humor.

Schulz liker i det hele tatt ikke måten Tyskland utvikler seg på.

— Det blir stadig flere spisse albuer, og snart er det ikke lenger mulig å snakke om velferd i Tyskland, konstaterer han.

Han har ikke tro på at en ny, konserva

tiv regjering fra høsten skal greie å få til noen bedring. I det hele tatt har han ikke tro på noen partier.

— Men ikke tro jeg er høyreradikal! Jeg ville snarere ha stemt på et anarkistisk parti, sier Gerhard Schulz.

<b>LITT KNAPT: </b>Det går. Men å si at jeg har det godt, vil være en overdrivelse, sier Gerhard Schulz som lever på 8000 kroner måneden.<br/>FOTO: GORM K. GAARE