Saken dreier seg om stjålne sprøyter med kreftmedisinen Ipstyl, tatt fra sykehus og lastebiler i Italia.

Det melder Statens legemiddelverk på sine hjemmesider mandag.

Stjålet fra sykehus og lastebiler

I slutten av juli gikk en tilsvarende advarsel ut, etter at det hadde blitt solgt to slike falske sprøyter via norske apotek.

Den gangen, for under to uker siden, sa avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket dette til BT:

— Dette er første gang stjålne eller forfalskede legemidler har kommet inn på norske apotek. Det viser at heller ikke vi er skjermet for dette, selv om vi har god orden på salg av legemidler.

Han sa også at profitten er stor for medisintyvene. Et glass av Ipstyl kan koste flere tusen kroner.

Nå er altså ytterligere to av de falske kreftmedisin-sprøytene solgt i Norge, melder Legemiddelverket, mens én stjålet sprøyte ble avslørt og trukket tilbake fra apoteket.Pakningene det nå gjelder er solgt til ett eller flere Apotek 1 etter 28. april i år.

Hvem som har kjøpt dem, er ikke mulig å etterspore.

Problemet med den stjålne medisinen er blant annet at medisinene kan være manipulert, noe som er avdekket gjennom etterforskning, og at man ikke vet hvordan medisinen er håndtert eller lagret. Med ukjent historikk blir medisiner regnet som falske.

Ifølge Legemiddelverket har de forfalskede medisiner blitt solgt til europeiske parallellimportører, som så har solgt dem videre til apotek og sykehus.

De falske medisinene som nå er solgt, Ipstyl Orifarm 120 mg 0,5 ml, har samme batchnummer (lotnummer): F20829/F1664306.

Ikke overrasket

I Europa øker omfanget i saken om sykehuslegemidler som har blitt stjålet i Italia og solgt inn igjen i den legale forsyningskjeden.Medisinene er distribuert av falske grossister til godkjente grossister i mange europeiske land.

Les om Ipstyl i Felleskatalogen NTB skrev i juli at stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) tidligere i år hadde stilt spørsmål ved norsk legemiddelsikkerhet på Stortinget.

Etter den første Ipstyl-alarmen, sa Stensland til NTB at han «ikke er overrasket over at det nå viser seg at stjålet medisin er solgt i Norge».

– Jeg er rystet, men ikke overrasket. Her må vi fortsatt presse på for å hindre slike tilfeller. Siden vi stort sett importerer legemidler fra utlandet er dette en internasjonal jobb, sa han.