— Den store champagnefesten er nok over, sukker restaurantsjef Øystein Ellingsen på Fish Seafood Bar på Hotel Norge.

— Det har vært litt stille den siste tiden. Den store sesongen er herfra og frem til jul, så jeg håper virkelig det vil ta seg opp, sier innehaver Vibeke Bjørvik på Kafé Krystall.

Kutt i personalet

Restaurantbransjen har levd høyt på de gode tidene. Tolv restauranter i Bergen bortimot doblet det samlede overskuddet i fjor (se tabell).

Men nå kan børsfall og knappere tider sette en stopper for festen. En ringerunde Bergens Tidende har gjort viser at de fleste topprestaurantene forventer tøffere tider.

— Foreløpig merker vi ikke noen nedgang. Men vi ser jo hva som skjer i økonomien og må ta våre forholdsregler nå, sier restaurantdirektør Ole Vidar Haga på Neptun, som har ansvaret for både luksusrestauranten Lucullus og den mer dagligdagse Pascal.

— Vi vurderer å kutte i personalet på nyåret, det er det naturlige stedet å begynne, sier Haga.

Færre kamskjell

Øystein Ellingsen sier Fish Seafood Bar har lite å spare på personalsiden, men at vanskelige tider kan tvinge frem nytenkning når det gjelder valg av råvarer.

— Det finnes fantastisk mange flotte lokale råvarer, og ikke alt behøver å være dyrt. I sommer har vi hatt stor suksess med uer, og nå vil vi satse mer på brosme. Begge deler er utmerket mat som er rimelig i innkjøp, sier Ellingsen.

Vibeke Bjørvik sier lønn og råvarekostnader har skutt i været den siste tiden, og at marginene er små.

— Kafé Krystall vil fortsatt servere de beste råvarene, men vi tvinges jo til å tenke på hvordan vi kan spare også her. Kanskje blir det litt mindre i det ypperste toppsjiktet. Serverer du ferske kamskjell, kan det ikke bli fullt så mange, sier Bjørvik.

— Råvarene er blitt mye dyrere. Men på Lucullus må vi holde kvaliteten på topp, der kan vi ikke spare penger på maten, sier Ole Vidar Haga.

- Ikke som jappetiden

— Vi driver med høy kvalitet og kutter ikke i råvarene. Hvis vi skal spare, må det tas ut på investeringer og personale, sier innehaver Eric Saudan på Bellevue Restauranter, som understreker at han fortsatt er optimist.

— Vi som har vært med så lenge at vi husker den forrige jappetiden, vet jo hvor ille det kan gå. Men jeg tror ikke problemene vil slå like hardt inn i folks private økonomi denne gangen, sier Saudan.

Også innehaver Ken Petter Skorge-Kristiansen på Colonialen er optimist.

— De som er veldig glade i god mat, vil fortsatt søke stimulans. Vi er små og spisse og skal klare oss fint, sier Skorge-Kristiansen.

Kommer du til å droppe dyre restauranter og annen luksus fremover? Hvordan takler du finanskrisen? Bruk kommentarfeltet!

Odd Mehus