HILDE HEIAN

En god natts søvn er ingen selvfølge. Faktisk klager en av tre over dårlig søvn i perioder. Og rundt ti prosent av oss har alvorlige og langvarige søvnproblemer.

Salgstallene tilsier at omtrent fem prosent av den norske befolkning bruker beroligende midler eller sovemidler daglig. Ganske skummelt med tanke på at effekten av sovetabletter avtar etter tre ukers bruk, samtidig som de aller fleste sovemidler er vanedannende.

Klarer ikke stå opp Søvnforsker Fred Holsten er professor i psykiatri ved Universitetet i Bergen og jobber også ved Bergen Søvnsenter. Han mener at folk generelt har liten kunnskap om bakgrunnen for at noen av oss som sliter med forsinket søvnfase.

– Døgnrytmeforstyrrelser blant ungdom er ikke uvanlig, syv prosent av 16-åringene er vesentlig plaget. Dette er skoleungdommer som ofte ikke klarer å gjennomføre vanlig skolegang fordi de ikke kommer seg opp om morgenen. De sover godt når de til slutt sovner, men det er gjerne ikke før klokken blir to, tre eller fire om natten. Den indre klokken deres går en halvtime til en time saktere enn døgnet ellers, og derfor må vi manipulere døgnrytmen gjennom lysbehandling, forklarer Fred Holsten.

– Hvordan gjør du det?

– Siden døgnrytmen blir styrt av en indre klokke i hjernen, lar vi ungdommene sove til de våkner av seg selv. Når de våkner, får de en lysbehandling på omtrent 45 minutter. Denne behandlingen gjentas daglig i en periode på en til to uker. Dermed oppnår vi at de sovner tidligere og våkner tidligere. Slike prosjekter er veldig spennende å jobbe med. Problemet er bare at neste helg ungdommene går på fest og forskyver døgnrytmen, så er vi kanskje tilbake til utgangspunktet og må begynne på an igjen, forteller søvnforsker Holsten.

A og B De såkalte B-menneskene blant oss er rett og slett folk med forsinket søvnfase. A-menneskene er de som spretter opp om morgenen og legger seg tidlig. På fest har de strengt tatt lite å bidra med.

– Det eneste gyldige målet for om du har hatt en god natts søvn, er om du føler deg uthvilt om dagen, konkluderer Fred Holsten.

Omtrent 90 prosent av dem som lider av depresjoner, har også søvnvansker. Ofte er det at man får problemer med å sove, et symptom på depresjon.

Gråtende barn Noen ganger oppdager man ikke hvor avhengig en er av søvn før du står med en gråtende baby i armene midt på natten. Trøtt langt inn i margen og sandpapir bak øyelokkene. Det lille noret hylskriker og selv kjenner du at tårene presser på.

– Spedbarn har ikke fått døgnrytme enda, og derfor trenger de etter hvert opplæring av foreldrene for å forme en rytme. Det eneste som nytter, er å være konsekvent. Selv pleier jeg på et tidspunkt å sende vekk moren, trøste babyen når den gråter og snakke mildt og klappe barnet forsiktig på kinnet med jevne mellomrom. Etter noen netter går det som regel greit, sier Holsten. Og søvnforskeren vet hva han snakker om. Han er far til seks barn i alderen 6 til 32 år.

Går i søvne Når du sover, veksler søvnen mellom drømmesøvn og dypere søvn. Mennesker som går i søvne, befinner seg i en tilstand der hjernen sover, mens kroppen er våken.

– Søvngjengeri er vanligst i barndommen og det topper seg i 12-års alderen. Når man går i søvne, skjer det ofte i løpet av den første delen av natten når man sover dypest. Det som skjer, er at hjernen er i dyp søvn mens kroppen er aktivert. Ufullstendige overganger mellom søvn og våkenhet er det som forårsaker denne atferden, presiserer Holsten.

Nattlig terror Pavor nocturnus eller nattlige skrekkanfall er også vanlig i barndommen. Hyppigst forekommer det i aldersgruppen fem til syv år. Barnet setter seg opp i sengen, skriker som besatt, har hurtig puls og er fryktelig redd.

Nattlige skrekkanfall blir ofte forvekslet med mareritt som skjer under REM-søvnen. Har ungen mareritt, er det lett å vekke barnet som da gjerne kan fortelle om fæle drømmer. Ved nattlige skrekkanfall er det derimot svært vanskelig å få ungen våken, og det er også uvanlig at barnet husker noe neste dag. Hele 90 prosent av dem som opplever slike skrekkanfall, har slektninger med liknende plager eller søvngjengeri.

Forbrytelser i søvne – I faglitteraturen er det blitt beskrevet forbrytelser som skal ha skjedd under søvngjengeri. Både forsøk på drap, drap og selvmord skal ha forekommet i søvne. Men i de tilfellene jeg har fått beskrevet, har det vært et mønster hvor personen gjentatte ganger har hatt forvirrede oppvåkninger før vedkommende har foretatt en kriminell handling i søvngjengeri eller i en tilstand av søvndrukkenhet. Vi har for øvrig gode metoder i søvnlaboratorium for å undersøke om det er et slikt mønster eller tendens hos en person, understreker Holsten.

Gode råd Hvis du ønsker å ta vare på oppbygd søvnbehov, trenger du regelmessig mosjon, men du bør avslutte treningen minst tre timer før sengetid. Unngå søvn om dagen, middagsluren bør uansett vare mindre enn tjue minutter. Ikke opphold deg i sengen lenger enn forventet sovetid.

Dersom du vil bevare en god døgnrytme, bør du stå opp til omtrent samme tid hver dag, også i helgene. Få minst en halvtime med dagslys daglig, aller helst tidlig om morgenen. Unngå sterkt lys dersom du må stå opp om natten.

For å redusere aktivering om kvelden og natten bør du unngå kaffe, te og cola etter klokken 17 om ettermiddagen. Røyk forstyrrer også søvnen. Unngå kraftig mosjon de siste timene før du legger deg. Du sover ikke særlig godt hvis du er sulten eller har inntatt et tungt måltid like før du går til sengs. Alkohol gir urolig søvn med mange oppvåkninger og dårlig søvnkvalitet. Bekymringer og problemer bør heller ikke tas med inn på soverommet, prøv i stedet å lære deg en avspenningsteknikk. Sørg for mørke, ro og behagelig temperatur på soverommet. Ikke se på klokken hvis du våkner om natten. Unngå regelmessig bruk av sovemidler. God natt!

KILDE: WWW.NETTDOKTOR.NO