Nettopp «Det farlige samlivet» er tema for psykologiprofessor og HEMIL-direktør Frode Thuens foredrag under Forskningsdagene i Bergen i dag.

— Familievold berører mange på en destruktiv og dramatisk måte. I verste fall kan det ende med dødsfall, sier Thuen.

— Mellom femten og tjue prosent av alle norske kvinner er utsatt for familievold. Barn blir berørt, direkte eller indirekte. Problemet er så stort at det i høyeste grad må tas alvorlig. Full og voldelig

Fysisk og psykisk vold innenfor hjemmets fire vegger skjer oftest når alkohol er med i bildet. Sammenhengen mellom alkoholmisbruk og familievold er godt dokumentert av forskerne:

  • Notorisk voldelige ektemenn slår ti ganger så ofte når de er beruset.
  • Innleggelser eller legekonsultasjon på grunn av familievold er tjue ganger så utbredt når alkohol er involvert.
  • I åtte av ti tilfeller er alkohol en betingelse for at mannen er voldelig mot familien.
  • Åtti prosent av alle voldsepisoder i familien skjer inntil fire timer etter alkoholinntak.

- Flaut å be om hjelp?

— Sammenhengen mellom familievold og alkohol er åpenbar, sier Thuen til BT.

— Men vi trenger mer forskning for å få finne ut hvorfor disse familiene ikke oppsøker hjelp før det går over alle støvelskaft. Hva skyldes denne barrieren? Er det for skamfullt, eller føles det for privat å be om hjelp til familieproblemer? Etter Thuens mening er alkoholforebygging og behandling for alkoholproblemer viktige tiltak for å redusere familievolden, og har dessuten dokumentert effekt.

Han er derfor svært kritisk til regjeringens nye Familiemelding, der rusperspektivet på den norske familievolden ikke er nevnt med ett ord.

— Vold handler ofte om alkohol, men denne problemstillingen er bevisst utelatt fra Familiemeldingen, uten at de sier hvorfor. Det er merkelig i et offentlig dokument som dette, sier han til BT.

Sjekk www.uib.no/forskningsdagene