— Noe av forklaringen kan være at det ikke er tøft for menn å innrømme at de er syke og trenger å oppsøke lege, sier Otto Baste (50). Den tidligere SAS-kapteinen er av frontfigurene i Kreftforeningens kampanje om menn og kreft.

Nye tilfeller av kreft blant menn er tredoblet de siste 50 årene. Det positive er at flere enn tidligere overlever. Sjansene for å bli frisk øker med tidlig diagnose og tidlig behandling.

— Dessverre venter mange menn for lenge før de oppsøker lege, sier han.

Det ønsker han og Kreftforeningen å gjøre noe med. Baste er en av dem som lever et godt liv med sykdommen sin. Det er seks år siden han fikk den alvorlige og uhelbredelige diagnosen ryggmargskreft.

— Alle dager er naturligvis ikke like gode. Og mye tid går selvsagt med til behandling for å holde sykdommen i sjakk. Men jeg har grepet tak i livet og lever så mye og godt jeg kan med sykdommen min, sier han.

Han måtte slutte å fly store passasjerfly etter sy han ble syk. Men sykdommen har ikke forhindret ham i å fly - etter at Baste fikk kreftdiagnosen har han tatt tre norgesrekorder i hanggliding.

Baste har vært åpen overfor omgivelsene om sykdommen sin. I sommer fortalte han livshistorien sin til BT, og snart skal historien hans bli dokumentarfilm.

Menn og kreft skal være et treårig satsingsprosjekt for Kreftforeningen. Målet er å skape åpenhet, bygge kunnskap og avlive myter om kreftsykdommer.

— Ved å gi menn økt kunnskap om tidlige symptomer på kreft og få dem til å oppsøke lege, kan det føre til at det stilles raskere diagnose slik at muligheten for helbredelse øker, sier Baste.