Minst én av tre som drukner har drukket alkohol, og mange menn dør med buksesmekken åpen ettersom de slår lens fra ripa og ramler over bord. Årsaken kan være ustødighet på grunn av for mye alkohol, og det skal ikke store bølgen til før ustøheten kan bli katastrofal.

I fjor druknet 34 mennesker i Norge, minst 11 av disse var beruset. Seksjonsleder Terje Olsen i Vestfold politidistrikt oppfordrer folk til å tenke igjennom sjansene de tar når de drikker i båten.

Farlig kombinasjon

– Faller du over bord eller båten synker, blir minuttene lange når vannet er kaldt og hjelp må tilkalles. Letemannskapet må reise fra land til ulykkesstedet og de må finne deg. Kaldt vann kombinert med alkohol er da en farlig kombinasjon, sier Olsen.

Politiet intensiverte i fjor kontrollen til sjøs, og sjekket nesten 10.000 båtførere. Av disse ble 431 anmeldt, 911 fikk forenklede forelegg og 126 av de kontrollerte var ruspåvirket. Dobbelt så mange båtførere ble stoppet med promille som året før, og mange hadde opptil 1 i promille.

Pinsen er tradisjonelt båtfolkets sesongstart og i helgen vil hundrevis av nordmenn være i aksjon. I den forbindelse lanserer nå Politidirektoratet, Kongelig Norsk Båtforbund, Kongelig Norsk Seilforening, Sjøfartsdirektoratet, AlkoKutt, Røde Kors og Redningsselskapet en felles kampanje med tittelen «Klar for sjøen».

Husk flytevesten, kutt pilsen

Kampanjen holder på hele sommeren og vil være synlig på båthavner, båtmesser, strender og andre steder der båtfolk ferdes. 2,4 millioner brosjyrer er trykket opp og skal deles ut til publikum, samt at kampanjen vil arrangere ulike aktiviteter og informere publikum.

– For de fleste er det en selvfølge å bruke sikkerhetsbelte og kjøre uten promille i bil, men de samme setter seg i båten uten flytevest med en pils. Når vi nå går ut og advarer, er det med god grunn: Vi vil redde liv, sier Trine Stensen Lunde, daglig leder i AlkoKutt.

SJØVETT: AlkoKutt innledet fredag kampanjen «Klar for sjøen» som er et samarbeid med flere store organisasjoner. Fra venstre: politiførstebetjent i Havnepolitiet Inge Solberg, infosjef i Redningsselskapet, fagkonsulent i Røde Kors Hjelpekorps Morten Grøtvedt, daglig leder i AlkoKutt Trine Stensen Lunde og gen. sekr. i KNBF Jan H. Syvertsen som alle bidrar i kampanjen. FOTO: SCANPIX
HOLDER SMEKKEN LUKKET: Politiførstebetjent i Havnepolitiet Inge Solberg (til høyre) og betjent Terje Løvold bidrar i kampanjen "Klar for sjøen". FOTO: SCANPIX