SVEIN KRISTOFFERSEN, NTBOslo

Torsdag nådde partiet et foreløpig lavmål på meningsmålingene med en oppslutning på 23 prosent på målingen fra Norsk Gallup for TV 2 og VG.

Høyre er landets klart største parti med en oppslutning på 28 prosent.

Innkalt til Solberg At partiledelsen er på tå hev, kom klart frem da den frittalende stortingsrepresentanten Grethe Fossum ble innkalt til parlamentarisk leder og nestleder i Ap, Hill-Marta Solberg, etter at Nettavisen tolket hennes uttalelser som om Stoltenberg manglet evner til å skape entusiasme.

Ifølge Nettavisen sa Fossum: «Vi må få mer entusiasme inn i det arbeidet vi driver med. Det å være flink betyr ikke noe i politikken. Vi må få folk til å se at vi brenner for noe. De brennende hjerter er mer å satse på enn de flinke».

Etter møtet ordla hun seg noe mer forsiktig. Da var Stoltenberg både flink, dyktig og entusiastisk.

— Ingen er slik at de ikke kan bli bedre. Vi må jobbe for å bli bedre alle sammen, sier Fossum, og tar på seg ansvaret for at meningsmålingene er som de er like mye som statsministeren.

Må sette dagsorden Kritikken mot regjeringen går også ut på at den ikke klarer å få satt Arbeiderpartiets saker på dagsordenen, men nøyer seg med å danse etter høyresidens pipe der skatte- og avgiftslettelser står sentralt.

Partisekretær Solveig Torsvik håper at valgkampen skal forandre dette bildet.

— Meningsmålingene den siste tiden er for dårlige, og vi tar dem på alvor.

Andre partier har fritt fått sette dagsorden i mediene med sitt snakk om skatter og avgifter. I valgkampen vil vi sette billigere barnehager og bedre skoler på dagsordenen. Jeg tror folk vil forstå at dette er viktigere enn skattelettelser for de rikeste, sier Torsvik til NTB.

I en foreløpig kommentar sier statsminister Stoltenberg at han mener at de dårlige målingene viser at Ap må bli flinkere til å argumentere for sine egne saker.

— Tross alt har vi fått utrettet mye siden vi kom i regjering, sier han, og advarer velgerne mot å tro at de kan få i både pose og sekk.

— Det er ikke mulig både å sette ned skatter og avgifter og samtidig love mer penger til helse, skole og forsvar, sier han.

Torsvik bekrefter at de dårlige meningsmålingene vil bli et tema på sentralstyrets møte førstkommende mandag og tirsdag. Dette er et vanlig innkalt møte. De dårlige meningsmålingene er ikke ført opp som egen sak, men vil bli diskutert i forbindelse med den politiske situasjonen og valgkampen som er sentrale temaer på møtet.