Tirsdag kom nyheten om at en norsk-tamilsk mann bosatt på Vestlandet skal være utpekt som den nye lederen for geriljaorganisasjonen Tamiltigrene (LTTE) på Sri Lanka.

Aftenposten har møtt mannen og hans kone, som han giftet seg med i 2005 og har et barn med på et sted på Vestlandet.

– Knapt tatt i et gevær

Ifølge ham selv fikk han vite om påstandene for første gang for en ukes tid siden, da et tamilsk nettsted pekte ut mannen som en mektig leder av den militante fløyen av LTTE, og en sannsynlig arvtager etter LTTE–toppen Velupillai Prabhakaran, som ble drept i mai.

– Men jeg har aldri hatt noen markant rolle i LTTE. Påstandene om at jeg skal være en av lederne av en militant fløy i LTTE er ikke riktige. Jeg har aldri vært geriljasoldat, og jeg har knapt tatt i et gevær. Men jeg ønsker frihet til den tamilske befolkningen, sier han.

Mannen kom til Norge da han giftet seg med sin ett år yngre kone i 2005. Han fikk opphold via familiegjenforening. Siden den gang har han aldri vært tilbake på Sri Lanka, hevder han.

– Har en teori

Aftenposten møtte mannen og hans kone hjemme i parets bolig i går. Begge hevder å være sjokkert over påstandene mot mannen. Men de har en teori om hvorfor han er blitt pekt ut.

– Jeg har vært en av få tamiler i utlandet som har kunnet hente ut nyheter fra områder kontrollert av Tamiltigrene. Dette har vært mulig fordi jeg har hatt kontakter med personer med tilgang til PC og Internett. Slik har det kanskje blitt skapt en oppfatning av at jeg visste ting, forteller han.

Denne informasjonen har han formidlet videre, og mannen tror at personer som har mislikt dette har fremsatt påstandene om hans rolle i LTTE. Beskyldningene er fremsatt først og fremst på et tamilsk nettsted. I tillegg mener han at flyttingen til Norge, og at han besøkte Norge sammen med en LTTE–delegasjon i 2004, kan ha spilt inn.

– Men jeg hadde ingen sentral rolle i den delegasjon. Jeg var bare med som datakyndig kontormedarbeider og var ikke til stede på møtene, sier han.

Fikk lønn fra LTTE

Mannen skal ha arbeidet i tamilsk-kontrollert område. Han avviser at han står for noen ny voldskamp i et forsøk på å etablere et eget hjemland for tamilene.

– Men det er trist det som skjer, med tusenvis internert i leirer under forferdelige forhold – uten at vi kan hjelpe dem, sier han.

Ekteparet hevder de ikke kjenner til noe forsøk på å gjenoppta geriljakampen mot de srilankiske myndighetene. Ifølge mannen finnes det ingen militant fløy i LTTE. Etter hans mening er påstandene som er kommet frem både ulogiske og absurde.

– Skal jeg sitte i Norge og planlegge en væpnet kamp på Sri Lanka. Hvordan skal det skje? Det er umulig å gjøre det fra utlandet. Det er også vanskelig å få etablert noen militær fløy med styrke blant tamilene på Sri Lanka. Folk vil ha fred og frihet nå. Det er det som er viktig, sier mannen.

Bekjente er redde

Nyhetene fra Sri Lanka, som mannen videreformidlet, tørket ut i begynnelsen av mai. De siste månedene har det vært umulig å opprettholde den kontakten han hadde med de tidligere LTTE-kontrollerte områdene. Ifølge ham selv har han nå bare kontakt med bekjente.

– Bekjente på Sri Lanka er blitt bekymret. Påstandene har nådd dem, og de er redde for at det skal skje dem noe. De siste dagene har vi merket at bekjente er blitt redd for å ha kontakt med oss, sier mannen.

Ekteparet føler seg ikke helt trygge i Norge, heller, etter søkelyset på dem. På det tamilske nettstedet, der påstandene har vært sterkest, har det ifølge paret vært fremsatt trusler mot dem – i tillegg til nedsettende karakteristikker. De frykter at srilankiske myndigheter skal spore dem opp.

– Mannens kone, som er den av de to som snakker best norsk, avbrøt i går arbeidsdagen etter oppstyret rundt mannens angivelige rolle i LTTE. Hun sier at hun håper norsk politi kan få klarhet i saken, og ifølge henne skal ekteparet allerede ha vært i kontakt med det lokale politiet.

– Jeg er redd for at denne saken kan ødelegge oss. Min mann viser ikke i like stor grad følelser rundt dette, men jeg er redd. Hvorfor peker de mot ham? Det eneste han har gjort, er å prøve å få ut nyheter fra tigerkontrollerte områder.