• Hvis noen har gjort noe ganske gale, og de sier det til helsesøster, må hun nesten gå til foreldrene. Det mener niendeklassinger ved Rothaugen skole.

— Det må være en litt vanskelig jobb å være helsesøster, mener niendeklassingene Monica, Trine Lise, Martin og Johan.

Bergens Tidende har denne uken skrevet om en 14 år gammel jente som fortalte en helsesøster i Fyllingsdalen at hun var voldtatt. Moren reagerer på at det gikk elleve dager før hun ble informert. Hvor langt skal taushetsplikten strekke seg?

Sprøytedag

På Rothaugen skole i Sandviken er helsesøsteren i full gang med sprøytedag. Skrålende niendeklassinger med rødt merke på armen er vaksinert mot tuberkulose. Ungdommene er klar over at helsesøster tilbyr mer enn nålestikk. I åttende klasse var de på besøk i grupper og fikk informasjon.

— Hun snakket om hva vi burde spise til frokost. Og at vi kunne komme på besøk og snakke hvis vi ville, sier Trine Lise og Monica.

— Men hvis det var noe alvorlig, ville hun ta kontakt med foreldrene.

Det synes de fire er greit nok. Men hva er alvorlig nok, da?

— Du har for eksempel røyking, sier Martin Bjørndal (13).

— Jaha?

— For eleven er det jo kanskje bedre at foreldrene får vite det. Men helsesøster har jo taushetsplikt, sier han.

Johan Sandberg (14) mener det går en grense om røykingen skjer i skoletiden eller ikke.

Løse problemer sammen

— Og en helsesøster vet jo ikke hvordan det er hjemme. Kanskje noen får mer bråk enn andre, kanskje noen foreldre blir veldig sinte. Og det er jo ikke så bra, sier han.

Hvis det er fare for at foreldre blir sinte, mener Trine Lise at man bør prøve å løse problemene sammen.

— Det er bedre enn bare å ringe foreldrene.

Monica mener det må være vanskelig å være helsesøster. Hvis elever går til henne med «småting», synes hun i alle fall helsesøster skal holde tett. Hun kjenner en jente som gikk til helsesøster og fortalte om mobbing og andre ting.

— Og nå nettopp gikk mange venninner opp til henne, sier jentene.

— Men det var fordi de ville se på sprøyten. De var så nervøse.

KJEKT Å HA: - Det er fint å vite at helsesøster er der. Selv om hun har lovet å holde tett, bør hun si fra i alvorlige tilfeller, sier Johan Sandberg (f.v.), Martin Bjørndal, Monica Holsen Engeset og Trine Lise Haukedal i 9. klasse ved Rothaugen skole.<br/>Foto: HELGE SUNDE