• Flere store nasjonale prosjekter blir til på politiske naschspiel, sier politikkprofessor.

I dagens papir-BT tar en rekke politikere et oppgjør med drikkekulturen på partimøtene.

I forbindelse med landsmøter og andre politiske møter konsumeres det ofte store mengder alkohol under middager, og i etterkant. Dette er møter hvor ungdomsrepresentanter, ofte umyndige, også deltar.

— De politiske partiene må gå i seg selv, sier Kjersti Toppe (Sp) i dagens avis.

Drikker mye mer

Tidligere i uken ble det kjent at Venstre sin nestleder Helge Solum Larsen er mistenkt for å ha forgrepet seg på en 17 år gammel kvinne. Hun anklager ham for voldtekt, Solum Larsen hevder det var frivillig. Politiet har siktet ham for voldekt, og utstedt en arrestordre mot Venstre-toppen. Ifølge partiet Venstre skal den tidligere nestlederen ha servert den umyndige jenten spritholdige drinker før episoden fant sted.

Ifølge Frank Aarebrot, professor i sammenliknende politikk, har alkoholkonsumet på politiske møter gått opp de siste tiårene.Aarebrot mener politikernes fyllekultur har eskalert i takt med at partiene i større grad sjekker inn på hoteller, istedenfor å avholde årsmøtene i sine egne lokaler.

— Norge har en stor hotellinfrastruktur, som er underbrukt i lavsesongen. Derfor har partiene møtene på hoteller med alkoholservering. De politiske årsmøtene blitt en del av julebordskulturen, og da risikerer man å miste politiske talenter i fylla, for å si det slik, sier Aarebrot.

Han tror ikke norske politikere drikker mer på årsmøter enn nordmenn flest gjør i festlig lag. Enkelte politikere kan holde igjen på inntaket, med den hensikt å bruke situasjonen til politisk vinning.

— Det er et kjent fenomen at det foregår forhandlinger og lobbyvirksomhet på årsfesten. Også er det nok noen luringer som holder igjen på inntaket, men later som at de er litt mer beruset enn de egentlig er. Det er mangt et bro- og tunnelprosjekt som er blitt til på nachspiel, sier professoren.

Eldre menn og unge kvinner

På hotellet i Suldal satt Venstre sin nestleder på et nachspiel med den 17-år gamle jenten, før de sammen gikk videre til hans rom.

Sofie Braut Bache (18) og Simon Furnes (20) forteller i et intervju med VG at de fant partivenninnen sin utenfor rommet til Solum Larsen.

— Jeg fant henne stående i hotellgangen. Hun var helt knust. Jeg gikk sammen med henne bort til trappeoppgangen hvor hun ba om at vi fikk ringt til Simon og bedt ham om å komme, sier Braut Bache, til avisen.

Bente Træen, psykologiprofessor og sexolog ved Universitetet i Tromsø, mener mange ledere utnytter sin posisjon vis a vis yngre kvinner.

Hun sier både ledere innenfor politikk, akademia og næringsliv må bli flinkere til å skille mellom sin egen person og den posisjonen de innehar.

— Samtidig som ledere bør styre sitt alkoholinntak, må de også erkjenne at det er deres stilling og posisjon som er attraktivt, ikke deres egen person. Det er en del av lederansvaret å se sin egen rolle i slike sosiale situasjoner, sier Træen.

SIKTET: Helge Solum Larsen er siktet for voldtekt av en 17 år gammel kvinne.