I gårsdagens BT skrøt Anne-Grete Strøm-Erichsen, Hordaland Arbeiderpartis annenkandidat ved stortingsvalget, av partiets prioritering av skolene.

Dette får lederen av Bergen Høyre, stortingsrepresentant Torbjørn Hansen, til å se rødt.

— Hun burde holde en lav profil i forhold til økonomien i Bergen. Da hun var ferdig som byrådsleder, etterlot hun seg et økonomisk rot og et samlet underskudd i Bergen på nesten én milliard kroner, sier han.

Han hevder Ap i tillegg vil reversere endringen i selskapsskatten, som gir Bergen 220 millioner kroner årlig, og fjerne urbanitetskriteriet, som etter hvert vil gi Bergen 70 millioner kroner årlig i økte overføringer fra staten.

— Vi kan risikere at et rød-grønt flertall vil gi Bergen kommune lavere inntekter, selv om de skulle øke overføringene til kommunene generelt, sier han.

Anne-Grete Strøm-Erichsen erkjenner at hun har et medansvar for at kommunen hadde et samlet underskudd på 700 millioner kroner da hun gikk av som byrådsleder høsten 2003.

— Nåværende byrådsleder har sagt at partiene i bystyret har et felles ansvar for dette underskuddet, sier hun.

Hun mener det nåværende byrådet har fått det mye lettere etter at kommunalminister Erna Solberg endret inntektsfordelingen mellom kommunene, noe som skjedde etter byrådsskiftet.

— Vil Bergen få mindre overføringer fra staten med en rød-grønn regjering?

— Det er feil. Arbeiderpartiet har sagt at vi vil vente på det offentlig utnevnte inntektsutvalget, som kommer med sin innstilling i høst, sier Strøm-Erichsen.