Kringkastingsrådets leder er forskrekket over at Politiets overvåkingstjeneste (POT) gjennom 70 NRK-kameraer skal få se samtlige bilder NRK tar, inkludert uredigert materiale som TV-seere ikke kommer til å se.

— Dette er alvorlig for NRKs troverdighet. En slik avtale er i strid med alminnelige presseetiske regler. NRK skal drive journalistikk, ikke overvåking, det er politiets oppgave, sier Ivan Kristoffersen til NTB.

Gjort før NRK-sjefen var ikke tilgjengelig for kommentar torsdag formiddag, men gjennom sin rådgiver Rolf Pettersen sier han til VG at avtalen med POT er uproblematisk. Politiet hadde tilsvarende avtaler med NRK under Grand Prix, kong Olavs begravelse og Bill Clintons besøk i Norge.

Politiet understreker overfor avisen at det ikke er terrorfrykt som er grunnen til avtalen, men at den er inngått for å gi politiet en bedre oversikt over arrangementet.

Ikke informert -Ingen har informert Kringkastingsrådet om at det er blitt praksis at POT overvåker fra NRK. Hadde rådet blitt informert, ville vi for lengst ha rettet en advarende pekefinger. NRK-sjef John G. Bernander bør absolutt revurdere denne avtalen før bryllupsfestlighetene kommer i gang, sier Kristoffersen som har sittet som leder av Kringkastingsrådet i snart fire år.

Han sier det er spesielt viktig at NRK holder sin sti ren i presseetiske spørsmål, fordi det NRK foretar seg ofte har en tendens til å bli praksis også i andre medier.

Både generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening og generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier til VG at de mener avtalen NRK har inngått med POT vil bli en belastning for NRKs troverdighet. Medieforsker Sigurd Allern mener avtalen er oppsiktsvekkende, og leder i NRKs Journalistlag, Eva Stabell, stiller seg undrende til POTs innpass på Marienlyst.