KJETIL OLSEN

Havnå er den eneste av de NOKAS-tiltalte som også er tiltalt for det brutale postranet i Oslo høsten 2003.

48-åringen nekter straffskyld for dette tiltalepunktet, men påtalemyndigheten mener å kunne klistre ham til Postgirobygget, der Postens brevsentral ligger, med DNA-funn.

Flere maskerte ranere kjørte om kvelden 27. oktober rett gjennom porten til kjelleren på Postgirobygget med en Chevrolet Tahoe. I kjelleren parkerte de bilen ved en rampe og plasserte en maskert dukke i forsetet.

Deretter tok ranerne heisen opp til 4. etasje der verdiavdelingen brevsenteret ligger. Det er her politietterforskere gjorde to DNA-funn som kan felle Erling M. Havnå.

— Det ble gjort to funn av biologisk materiale som er identisk med tiltalte Havnås DNA-profil. Det ene funnet ble gjort på et sleggeskaft, det andre på et håndtak på en bag, sa statsadvokat Tor Christian Carlsen i Stavanger tingrett i dag.

Etterforskerne gjorde også tekniske funn i Chevrolet-en, som ble satt igjen ved rampen de parkerte ved.

Påtalemyndigheten mener at Havnå var raneren som slo seg vei gjennom et sikkerhetsvindu i brevsentralen med sleggen som det er funnet DNA-spor på. Havnå nekter derimot for å ha vært i Postens brevsentral, og hevder at hans DNA må ha havnet på sleggeskaftet og bagen på andre måter.

Fra før er det kjent at ranerne, som var bevæpnet med blant annet maskingevær, slo til for tidlig i forhold til når en pengetransport skulle ankomme brevsenteret. Utbyttet ble ikke mer enn drøyt 400.000 kroner, et beløp Posten krever at Havnå skal erstatte.

Etter ranet rømte ranerne gjennom et vindu ut mot Oslo S. På perrongområdet avfyrte de flere skudd mot politiet før de stakk i av i to svarte Audi-er. Den ene ble antent i Østmarka utenfor Oslo, mens den andre ble satt igjen på Bjerke i Oslo.

To Posten-ansatte ble fysisk mishandlet av ranerne. Begge skal vitne når dette tiltalepunktet skal behandles i Stavanger tingrett.