Anders Behring Breivik ble tirsdag grillet av aktor Inga Bejer Engh på eksistensen av organisasjonen Knights Templar, som Breivik hevder han er medlem av.

— Stemmer det at du er «kommandør» for Knights Templar? spurte hun.

— Ja, jeg er en slags cellekommandør, sa Breivik, og hevdet at han i seg selv er en egendrevet énmannscelle, men at han er knyttet til to andre slike énmannsceller.

Behring Breivik erkjente i retten at han hadde fremstilt Knights Templar på en for pompøs måte, men hevder hardnakket at organisasjonen eksisterer, uten å ville kommentere hvem som skal være del av den.

- Bare løgn

Påtalemyndigheten gjorde det mandag klart at de mener at dette nettverket ikke eksisterer, og på en pressekonferanse tirsdag gjorde Svein Holden det klart at deres syn på dette punktet står fast.

Tor Bach, redaksjonssekretær for nettstedet Vepsen og ekspert på høyreekstremisme, tror heller ikke noe på Breivik.

— Det finnes en slik organisasjon, som består av tre-fire politiske svermere, men Breivik er nok ikke en del av dette. Han synes sikkert det ser innmari kult ut, men det er bare løgn og vrøvl for å gjøre seg interessant, sier Bach til Aftenposten.no.

Nettverket han viser til består blant annet av briten Paul Ray, som ifølge ham selv er blant grunnleggerne av English Defense League, eks- nazisten Nick Greger og ekstremisten og loyalistlederen Johnny ”Mad Dog” Adair. Politiet har også fastslått at Breivik ikke har noen tilknytning til dette nettverket.

Tviler på kontakt

— Vi snakker om gutter som ikke akkurat fant opp kruttet. At disse skal være en del av en større organisasjon er bare sprøyt. Hadde det fantes en slik organisasjon, hadde vi visst om det, sier Bach.

Han tviler på at Breivik har hatt noe kontakt med disse.

— Det kan godt hende han har sendt en e-post, det er i så fall det. Han har snakket om et stiftelsesmøte med 12 personer, jeg snakker om tre kompiser. De har lagt ut videoer på YouTube som Breivik sikkert har sett og latt seg inspirere av. Vi snakker om en person som gjør noe helt uhyrlig. Han vil fremstille seg som om han tilhører noe større. Det er et slags snobberi, det handler om å lyve på seg ”friends in high places”. Det er lettere å forsvare det han har gjort hvis han lyver på seg noe større, og ikke bare er den ene personen som løp rundt på Utøya og drepte småunger, sier han.

- Fremstår ordinær

Bach har selv fulgt direkteoverføringen av Breiviks forklaring.

— Det har slått meg er at han er en så ordinær og kjedelig person. En hvilken som helst pinsemenighetspredikant har hundre ganger mer karisma og klarer å fremføre budskapet mer overbevisende. Det virker som en gutteromsfantasi som han ikke tror på selv en gang. Men det var ikke en lallende psykotiker vi så i retten i dag, sier Bach.

EKSPERT: Øyvind Strømmen tror tempelridderordenen, som Breivik snakker om, er oppdiktet.
SCANPIX

FantasiØyvind Strømmen, ekspert på høyreekstremisme i Europa, tror også tempelridderorganisasjonen er fantasi.

— Det meste tyder på at denne tempelridderorganisasjonen, ihvertfall slik Breivik fremstiller den, er en ren konstruksjon, en fantasi; man kan se på det som Breiviks forsøk på mytedannelse, på å skape en ide med utgangspunkt i seg selv, skriver han i en e-post til Aftenposten.no.

Det finnes definitivt ideologiske nettverk og politiske organisasjoner som deler en god del av Breiviks mer generelle tankegods, men en terrororganisasjon av denne typen er heller usannsynlig, og jeg tviler ikke på at politiets etterforskning på området har vært grundig, mener han.

Uklart hva som er fiksjon

Lars Erik Nese Berntzen, sosiolog ved Universitet i Bergen og ekspert på anti-islamske bevegelser, tror heller ikke nettverket Breivik beskriver eksiterer.

— Nei, og ifølge politiets og PSTs undersøkelser er det ingen ting som indikerer det. Det virker som han går litt frem og tilbake på dette. I manifestet fremstiller han det også som en slags fiktiv gruppe, men det kan også ses på som et strategisk ledd fordi han er redd for å bli tatt. Det er litt uklart hva han fremstiller som fiktivt, sier han.

Jan Guillou

Berntzen påpeker derimot at flere høyreekstreme grupper bruker tempelridder-symbolikk.

— Det er et gjennomgående tema. Det spiller på idealiserte bilder av fortiden, et Europa som suveren makt med sterke krigere. Det er også veldig utbredt generelt i samfunnet, bare tenk på Jan Guillous bøker om korstogene. Det er noe som står sentralt i fortellingen om vesten og Europa, sier han.