• Vanskelig å ta den mannen på alvor, sier Ragnar Eikeland, som mistet sønnen Tore på Utøya.

Ragnar Eikeland, leder for støttegruppen for berørte etter 22. juli i Hordaland, sier det er vanskelig å ta Breivik på alvor. Eikeland, som selv mistet sønnen Tore på Utøya, fulgte Breiviks forklaring fra Bergen tingrett etter lunsj.

— Mens han mandag fremsto som kald og følelsesløs, fremsto han i går som litt patetisk da han ble utspurt av aktoratet, sier han.

I dagens forklaring utrykte Breivik medfølelse overfor de etterlatte av ofrene etter terrorangrepene.

— Det er vanskelig å ta på alvor en mann som har gjort det han har gjort. Man blir provosert av han, men det er samtidig viktig å forsøke å ikke bli for provosert sier Eikeland.

- Viktig å la han snakke

Etter å ha fulgt rettssaken i går og i dag, har Eikeland nå bestemt seg for å ta pause fra rettssaken noen uker. Han vil dermed ikke følge de resterende fire dagene av Breiviks forklaring.

— Han har ikke behov for meg, og jeg har ikke behov for han. Det er viktig at vi ikke lar han ta over livene våre, sier han.

Eikeland mener det var riktig av tingretten å la massemorderen få forklare seg fullt ut tirsdag.

— Breivik får det spillerommet han ønsker. Hadde du spurt meg for seks måneder siden, ville jeg svart at han ikke burde få si ett ord. Men nå mener jeg, og mange med meg, at det er viktig å la han få snakke ut. Kun slik kan dommerne danne seg et bilde av hva slags mann han er og hva han står for.

- Latterliggjør seg selv

Også Priya Prasath mener Breivik fremstår som patetisk i retten, etter å ha fulgt Breiviks forklaring fra overlevendesalen i Bergen tingrett i dag.

— Han er bare latterlig. Han klager på at pressen og Norge fremstiller ham som latterlig og patetisk, men det klarer han helt fint selv, mener hun.

Hun gjemte seg i et skur like ved kafébygget den 22. juli i fjor. Hun er opprinnelig fra Oslo, men går på folkehøyskole her i Bergen og vil følge rettssaken herfra på storskjerm. Hun er skremt etter å ha lyttet til gjerningsmannens forklaring gjennom morgentimene.

Dagene går opp og ned. Noen dager har jeg på meg et genuint smil, andre dager er vanskelige. I dag har det gått fint

— Når han snakker, latterliggjør han bare seg selv. Det er skremmende at noen har holdninger som gjør at de ønsker å drepe slike som oss. Samtidig sier det noe om hvilken makt vi har og hvor viktig arbeidet vårt er, sier hun.