Nærmere 300 personer ble reddet av privatbåter eller svømte selv over vannet i flukt fra tragedien på Utøya.

Det fortalte stabssjef Magne Rustad i Nordre Buskerud politidistrikt under den internasjonale delen av pressekonferansen i Hønefoss onsdag ettermiddag.

— Alle tallene er litt usikre. Men vi vet at 250 personer ble tatt opp av forskjellige private båter. I tillegg kommer de som klarte å svømme over på egenhånd, og de som ble reddet av fergen på Utøya. Totalt gjelder dette nærmere 300 personer, sier Rustad til Aftenposten.no.

Seremoni på Utøya

Rustad opplyste også om at man stadig finner eiendeler på bunnen av Tyrifjorden, og at søket i innsjøen med en sonarbåt og en miniubåt vil fortsette. I dag ble det kjent at antallet savnede på Utøya er nedjustert til én person.

— Det som gjenstår nå er å føre øya tilbake til eierne og brukerne. Det gjenstår en del taktisk etterforskning. Vi kan ikke tidfeste når dette er over på dette tidspunktet, sier Rustad.

Når søket og den tekniske etterforskningen er over, men før øya frigis, vil det avholdes en seremoni for de pårørende etter massakren.

- Enorm dugnadsånd

Stabssjefen benyttet anledningen til å takke alle involverte for innsatsen.

— Det har vært en enorm dugnadsånd blant alle etater. Spesielt har brannvesen og sivilforsvar ytt en stor innsats, sier Rustad.

Under pressekonferansen fortalte innsatsleder Håvard Gåsbakk sin meget sterke historie fra pågripelsen av Anders Behring Breivik. Gåsbakk deltok i pågripelsen på øya.

Politimester Sissel Hammer informerte om at politidistriktet vil ta over en større del av formidlingen til mediene i tiden fremover.