Nye 205 nye Tine-ansatte tas mandag ut i streik, og da stopper produksjon og utkjøring ved meieriene i Tromsø, Harstad og Bodø samt Sem ved Tønsberg. Denne utvidelsen kommer i tillegg til opptrappingen som settes i verk fredag morgen da meierianleggene i Ålesund, Sandnessjøen og på Heimdal i Trondheim tas ut i streik.

Fra mandag vil 1.258 Tine-ansatte være med i streiken.

Merkbart

– Vi registrerer at det nå er konsummelkmeierier som tas ut i streik. Hittil har streiken omfattet ysteriene. Men nå er det snart ikke annet enn konsummelkmeieriene igjen, så det er naturlig at opptrappingen omfatter dem, sier konserndirektør Stein Aasgaard i Tine til NTB.

Allerede fredag vil folk på Sunnmøre merke at det blir mindre meieriprodukter i hyllene når produksjon og utkjøring fra anlegget i Ålesund stopper. På Helgeland vil det komme forsyninger fra Harstad når meieriet i Sandnessjøen tas ut fredag. Når også Harstad tas ut fra mandag, blir det slutt på dette.

Tomme hyller

Aasgaard regner med at folk i de distriktene som nå tas med i streiken vil merke at det blir lite melkeprodukter i hyllene ganske snart.

– Vi vurderer om vi skal søke dispensasjon for noen distrikter. Får vi ikke det, blir det vanskelig å få kjørt ut melk der det er streik, sier han.

I løpet av kommende uke vil også streiken i ysteriene føre til at utvalget av ost blir mindre i butikkhyllene.

Lite melk

– I Nord-Norge vil det bli veldig lite melk å få i neste uke, sier informasjonsmedarbeider Jo Hestnes i Norsk Nærings— og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) til NTB.

Også på Østlandet vil forbrukerne merke det når ett av tre store anlegg stanser produksjonen.

– Det blir nok en hodepine for Tine-ledelsen når de må distribuere melken selv. Vi er forberedt på en langvarig konflikt, og streikeviljen er stor. Vi har nå økt streikestøtten med 35 prosent til 600 kroner dagen, sier Hestnes.

SPILT MELK: Streiken trappes opp fra neste uke.
Jarl Fr. Erichsen