Helse Vest har avgjort at planlagte operasjoner skal utføres i Bergen, mens Haukeland skal sørge for at det finnes kirurger som kan ta seg av akuttsituasjoner i Stavanger.

Haukeland har imidlertid ikke klart å oppfylle sin del av avtalen, som har vakt store protester i Stavanger.

Mangler beredskap

Etter at styret i Helse Vest nylig vedtok å gjennomføre en evaluering før en eventuelt gjør endringer i avtalen om nevrokirurgi, sa avdelingsoverlege Roald Baardsen opp jobben sin. Han er nå sykmeldt, og Stavanger universitetssjukehus (SUS) har de siste ukene manglet beredskap på nevrokirurgi flere dager i uken.

Søndag døde en 84 år gammel mann ved sykehuset, etter at han ikke kunne fraktes til Bergen for operasjon.

Mannen hadde ifølge aftenbladet.no falt i hjemmet sitt søndag formiddag, og ble dårligere utover dagen.

— Mannen var våken og klar da han kom inn, men ble etterhvert døsig. En CT-undersøkelse viste at mannen hadde en pågående indre blødning. Nevrokirurgene på Haukeland vurderte det slik at mannen ikke ville tåle transporten til Bergen, og det mener vi var en riktig vurdering, sier overlege Martin Kurz ved SUS.

- Fikk ingen sjanse

I Stavanger var det ikke nevrokirurger på vakt, og mannen fikk dermed ingen operasjon.

— Hans eneste sjanse var å bli operert her i Stavanger, men den sjansen fikk han ikke, sier Kurz, som ikke vil spekulere i om mannen kunne overlevd med operasjon i Stavanger.

— Vi kunne iallfall gjort noe for å gi han en sjanse, sier han til aftenbladet.no.

Dødsfallet er nå meldt til både politiet og Helsetilsynet, som et unaturlig dødsfall.

- Pasienten var døende

Haldor Slettebø, klinikksjef ved nevroklinikken ved Haukeland Universitetssjukehus er uenig med legene ved SUS. Han mener mannen ikke burde opereres.

— Jeg oppfatter dette som grove beskyldninger mot Haukeland. Her insinueres at vi ikke ville eller kunne operere denne pasienten. Han var døende og det ville være feil å operere han, sier Slettebø til aftenbladet.no.

— Vi ble kontaktet av en nevrolog fra Stavanger søndag kveld og fikk oversendt CT-bilder. Vår konklusjon var veldig klar – dette var en pasient som var døende og pasienten hadde ikke hatt noe å vinne på operasjon, sier Slettebø, som avviser at nevrokirurger på vakt i Stavanger ville vært i stand til å redde mannen.

— Ikke en eneste nevrokirurg ved sine fulle fem, ville operert denne pasienten, sier han.

Helse Vest har varslet ekstraordinært styremøte om situasjonen i nevrokirurgien. Møtet skulle opprinnelig holdes i morgen, men ifølge Helse Stavangers nettsider skal dette tidspunktet nå være endret, uten at nytt tidspunkt er fastsatt.