LARS HOLLERUDKristiansand

Allerede en time før retten ble satt, var det kaotisk i lokalet. Det meste er naturlig nok annerledes når etterkrigstidens mest bestialske drapssak skal til doms.

Flere uniformerte polititjenestemenn følger forberedelsene. En av dem spør om vi er fra pressen. Identifisering er foreløpig ikke nødvendig.

Oppe i tinghusets største rettssal, for anledningen lånt fra Agder lagmannsrett og langt fra stor nok, er Edward Dahl den første aktøren som ikke representerer presse eller politi. Fotografer fra aviser og fjernsyn flokker seg straks rundt ham.

Klokken er blitt 08.50.

Den neste som har direkte med rettssaken å gjøre, er Torleif Ove Rognum, professor i rettsmedisin, en av de seks sakkyndige. Også han kan det være greit å portrettere.

Så skjer det fort. Vi ser Harald Jølle, den ekstra fagdommeren, innta plassen.

Så kommer Tore H. Pettersen. Massen av fotograferende får med seg et hurtig klesskifte fra dressjakke til advokatkappe.

Viggo Kristiansens forsvarer knipses i flere varianter, fra smilende til tvilende og nærmest avvisende. Nettopp Pettersen er på forhånd en nøkkelmann med sitt forslag om lukket rett.

Snart er også Jan Helge Andersens forsvarer på plass. Kamerafolkene får mest smilende bilder av Ben Fegran.

Så beordrer politiavdelingssjef Jan Kruse pressen på gangen for på ny å ankomme i kontrollerte former. Denne gang må samtlige av oss vise pressekort for å slippe inn.

Nå er nesten alle på plass. Mødrene til Lena og Stine Sofie også, sammen med nær familie. Ved en vegg noen meter unna sitter foreldrene til den yngste drapstiltalte.

Klokken 09.29 føres de tiltalte inn. Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen finner stolene ved siden av sine forsvarere.

En sterkt ladet stemning hviler over det store rettslokalet.

Ett minutt senere høres klubben til rettens administrator, sorenskriver Jørn Ree. Han beordrer igjen pressen på gangen mens en lukket rett tar stilling til åpne eller stengte dører.

Etter en drøy time foreligger den enstemmige kjennelsen:Dørene skal forbli åpne. Men pressen henstilles til ikke å referere detaljer som kan virke belastende for de pårørende og ofrenes ettermæle.

På forhånd drøftet politiet sikkerhetstiltak rundt rettssaken. Før forhandlingene tok til, så vi ingen andre enn aktørene som allerede er nevnt. Ikke en eneste vanlig publikummer var å se.

Fædrelandsvennen/Bergens Tidende