• Medhaug-saken var medvirkende til at jeg ikke er i politikken og en grunn til at jeg ikke er partileder, sa tidligere KrF-leder, Valgerd Svarstad Haugland, etter å ha vitnet i den sivile rettssaken mot tidligere KrF-politiker Jan Birger Medhaug i dag.

Den tidligere partilederen i KrF oppga status som «arbeidsledig» da hun startet sin forklaring i Karmøy tingrett. Svarstad Haugland var innkalt som vitne i den sivile saken som er reist av kvinnen som anklager Medhaug for voldtekt. Ann Karin Bleivik ønsker at retten skal gi henne en form for oppreisning.

Voldtektssaken ble av påtalemyndigheten henlagt som «intet straffbart forhold» og beskyldningene om overgrep ble aldri fremmet for noen domstol.

Medhaug og kvinnen hadde et forhold fra slutten av 1980-tallet og frem til 1993. I 2001 orienterte Jan Birger Medhaug partilederen etter at han nylig hadde mottatt et brev der beskyldninger om en voldtekt i 1993 ble fremsatt. Senere møtte også Svarstad Haugland kvinnen som fortalte sin historie.

— De to hadde vidt forskjellige versjoner av det som skulle ha skjedd. Begge har virket troverdige og jeg vil ikke ta standpunkt, sa Valgerd Svarstad Haugland.

I sin forklaring tidligere på dagen nektet Jan Birger Medhaug gjentatte ganger for at han hadde voldtatt sin tidligere venninne eller for å ha brutt hennes etiske og moralske grenser