Skjermbilde22.jpg

Da retten ble satt litt over klokken 9 i morges, begynte rettens administrator med å ta opp spørsmålet om meddommer Thomas Indrebø er inhabil.— Retten ble i morges gjort kjent med at han har kommet med en uttalelse den 23. juli. Vi har informert sakens parter og vil nå gi dem anledning til å uttale seg om meddommerens habilitet, sa tingrettsdommer Wenche Arntzen.

Erkjenner kommentaren

Som BT skrev sent i går kveld, skrev Indrebø 23. juli at dødsstraff er den eneste rettferdige straffen for Breivik. Han skrev kommentaren under en artikkel på VG Nett, innlogget med sin Facebook-konto.

— Meddommeren erkjenner å ha kommet med slike uttalelser den 23. juli, sier dommer Wenche Arntzen.

Både aktoratet, forsvaret og bistandsadvokatene mente at meddommeren var inhabil og måtte vike sete. Etter at partene hadde uttalt seg, trakk retten seg tilbake for å vurdere habilitetsspørsmålet.

Etter nærmere en times pause konkluderte retten med at Indrebø er inhabil.

— Retten har enstemmig kommet til at Indrebø er inhabil og må vike sete, sa Arntzen.

Terrorangrepet skapte sterke reaksjoner, og dette kom til uttrykk på mange måter, sa hun, og pekte også på at kommentaren falt lenge før Indrebø ble utpekt som meddommer.

Hun mente likevel at kommentaren svekket hans tillit.

— Retten har tillagt vekt at både aktor, forsvarer og bistandsadvokater krever at han viker sete, sa Arntzen.

Hun mente det ytterligere svekket hans tillit at han avviste å ha uttalt seg om skyldspørsmålet da han ble spurt om det.

Breivik smilte

Både aktoratet, forsvarerteamet og de koordinerende bistandsadvokatene sa seg enige i at Indrebø ikke var egnet til å fortsette som meddommer i saken.

Kommunikasjonsrådgiver Roar Hanssen i Oslo-politiet vil ikke kommentere når politiet mottok tips om Indrebøs Facebook-utsagn.

— Vi leverte i går en rapport om dette til statsadvokatene. Nå er det opp til retten å avgjøre hva som skjer videre. Noe mer enn det kan jeg ikke kommentere, sier Hanssen.

Terrortiltalte Anders Behring Breivik ble tydelig overasket over opptrinnet, og smilte bredt mens partene diskuterte meddommerens kommentar.

- Uheldig

Leder for mediegruppen i 22. juli-saken, Harald Stanghelle, sier det er uheldig at en av meddommerne må fjernes allerede andre dag av rettssaken.

— Det er bare én varadommer i saken. Det at en av meddommerne må gå allerede andre rettsdag er svært uheldig i en så massiv sak, da har de ikke noe mer å gå på under resten av saken, sier Stanghelle.

Direktør Tor Langbach i Domstoladministrasjonen mener også situasjonen er uheldig.

— Sånt skjer, men dette er uheldig. På den annen side sa og skrev vel de fleste slike ting i juli, men om vedkommende fratrer, vil en vara tre inn. Retten kan fortsette så lenge det er en fagdommer og to lekdommere med, sier Langbach til adressa.no.

Støtte på sosiale medier

I etterkant av at bt.no omtalte Indrebøs Facebook-utsagn, har debatten rast i sosiale medier. Flere gir støtte til Indrebø.

— En vanlig mann kastet inn i noe stort som ender ydmykende. Dropp steinkasting. Ingen vet bedre enn Indrebø at han har tabbet seg ut, skriver E24-redaktør Per Valebrokk på Twitter.

En bruker minner om at mange personer kom med sterke uttalelser rett etter terrorangrepene 22. juli.

— Meddommeren sa noe mange tenkte i fjor sommer. bare ikke alle som ble meddommere senere, skriver han.

Andre er imidlertid ikke like nådige.

— Han ble spurt om meningsytring før saken, burde vært rederlig da. Sannheten kommer som oftest for en dag, skriver en kvinne på Twitter.

RETTEN I DAG: Anders Behring Breivik smilte da meddommeren ble tema.
SCANPIX