Tause fulgte Marit og Eskild Berthelsen den detaljerte gjennomgangen av hvordan deres sønn ble skutt på kloss hold, med to kuler i ryggen.

Mens politiets etterforskere forklarte om kuler, skudd, kruttslam og blod, sto paret fra Askøy stille i bakgrunnen. Fortsatt vil de ikke si hva de føler, og hvordan de reagerer på de detaljerte beskrivelsene.

Men de blir ikke spart for noe. I juridiske termer blir det hele nøkternt fremstilt, minutt for minutt, fra krangelen oppsto til døden inntraff.

Lå eller sto han?

Det som er blitt det springende punktet i denne saken er følgende: Lå Bjarte Berthelsen nede, på magen, da Iversen avfyrte det andre og siste skuddet. I så fall er drapet skjedd under særdeles skjerpende omstendigheter.

Eller sto han oppreist da begge skuddene kom. Uansett sto han med ryggen til, det har også tiltalte bekreftet.

I tiltalen hevder aktoratet at han lå nede, dette basert på vitneforklaringer. Men forsvarer Øystein Storrvik forsøker å så tvil om dette. Blant annet ble politiets eksperter kjørt hardt på det under vitneavhør i går.

Tiltalte hevder også at han sto ute på gaten, minst to meter fra sitt offer, mens politiet mener han sto rett ved ham, inne på fortauet. Avstand: Maks 1,5 meter.

Spesialmedarbeider Geir Skauge, som ledet politiets åstedsarbeid, kunne ikke legge frem tekniske beviser på at Berthelsen ble skutt mens han lå nede. Men han fant heller ingen annen forklaring, for kulen var helt fragmentert (ødelagt). Og da må den ha møtt noe hardt etter den hadde gått gjennom avdødes kropp. Den andre kulen ble funnet kilt inn i en vindusramme rett bak der Berthelsen ble skutt. Det tredje skuddet som ble avfyrt var et vådeskudd som ikke traff noen.

God stemning, glad gutt

Flere vitner som var til stede på Galleriet den kvelden drapet skjedde (1. pinsedag i fjor) beskrev stemningen som god. Bjarte Berthelsen var i svært godt humør, han danset med mange og var lett å legge merke til, som en sa. — For han var så pen.

Det synes klart at konflikten mellom Berthelsen og Iversen ble utløst av en bagatell. Det skjedde ingenting innendørs som skulle antyde en så dramatisk utgang som et drap ute på gaten minutter senere.

Men da først Berthelsen og like etter Iversen forlot lokalet sa et par av jentene til hverandre: - Nå kommer det til å skje noe.

Like etter hørte de tre skudd, som de først trodde var kinaputter. Men da de kikket ut på gaten så de Bjarte Berthelsen ligge urørlig, mens folk stormet til.

Tøff behandling

At den drepte var politimann av yrke får tiltalte merke nå. Da han ankom retten, forsinket i går morges, klaget han over behandlingen han hadde fått i bilen ned fra Ullersmo.

Forsvarer Storrvik tok opp forholdet i åpen rett, og ba aktor påse at politiet behandler denne fangen som andre fanger.

Iversen, som er heller korpulent og litt klumset, hadde fått armene festet med håndjern på ryggen, og kjøreturen til Tinghuset hadde vært alt annet enn behagelig.

— Dersom dette fortsetter, nekter jeg å møte i retten, sa tiltalte halvhøyt mens han skulte bort på politifolkene som hadde eskortert ham.

Det er imidlertid ikke noe som tyder på at tiltalte og avdøde kjente hverandre, eller at tiltalte visste at Berthelsen var politi da de fatale skuddene falt.

STERKE FØLELSER: Verken drapsmannen Tore Iversen (med solbriller) eller den dreptes foreldre, Marit og Eskild Berthelsen, sa stort under befaringen på åstedet ved utestedet Galleriet i Oslo sentrum i går.<br/>Foto: HÅVARD BJELLAND